Παπαδημούλης: Η Ελλάδα πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ

Την ικανοποίησή του για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα στο πλαίσιο της ειδικής ρύθμισης που είχε εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο το 2015, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας χθες εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Σήμερα συζητάμε μια ιστορία επιτυχίας και για το Ευρωκοινοβούλιο και για την Κομισιόν και για την πατρίδα μου», σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι με βάση την έκθεση για τα αποτελέσματα της ειδικής ρύθμισης «η Ελλάδα ήταν πρώτη στη λίστα των κρατών-μελών της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων για την υλοποίηση έργων».

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «αυτές οι ρυθμίσεις βοήθησαν να μην χαθούν λεφτά. Γιατί θα χανόντουσαν χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, αν τα έργα αυτά έμεναν μισοτελειωμένα, και επομένως άχρηστα, χωρίς καμία θετική επίδραση στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την αύξηση των επενδύσεων, τη συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ». Χαρακτήρισε, δε, επιτυχημένη τη διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της Κομισιόν αναφέρθηκε ότι ήταν «πολύ θετική η συνολική εκτίμηση και το τελικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα». Όπως σημειώθηκε, από τις μέχρι τώρα εκθέσεις, τις πηγές της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, σε σχέση με πριν από μια 5ετία».

«Σε σύγκριση με την περίοδο 2002-2006, όπου είχαμε 900 σχέδια που δεν ολοκληρώθηκαν, στην περίοδο 2007-2013 μόνο 79 σχέδια παρέμειναν ατελή ως σήμερα και θα ολοκληρωθούν με τη χρήση των εθνικών κονδυλίων», σημειώθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ