Αποχωρεί από τη Βουδαπέστη το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος

Το ίδρυμα Open Society Foundations του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία του στη Βουδαπέστη και να μεταφερθεί στο Βερολίνο, αφήνοντας πίσω του αυτό που αποκαλεί «ένα όλο και πιο κατασταλτικό πολιτικό και νομικό περιβάλλον» στην Ουγγαρία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το ίδρυμα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Ουγγαρία μία μέρα μετά την ανακοίνωση της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ότι θα καταστήσει αυστηρότερους τους περιορισμούς για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου που έχει ονομαστεί «Σταματήστε τον Σόρος».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο μήνα, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Τζόρτζ Σόρος και τον οργανισμό του για την ενθάρρυνση των μεταναστών και για την υπονόμευση του εθνικού πολιτισμού.

Ωστόσο, το Central European University, ένα ίδρυμα που ξεκίνησε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, παρά την απόφαση του ιδρύματος Σόρος να φύγει από τη χώρα.

Μάλιστα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Michael Ignatieff, κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να αναγνωρίσει επισήμως ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει συμμορφωθεί με μια σειρά νέων κανονισμών και ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει τη λειτουργία του στην Ουγγαρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ