Η Ελλάδα αρνήθηκε την τεχνογνωσία του CERN για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τι απαντάει η κυβέρνηση

Σε μια απόφαση που εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα σχετικά με το σκεπτικό από πίσω της, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ο προϊστάμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, οι οποίοι είπαν “όχι” στην ανάπτυξη στη χώρα σε μια επένδυση με επιστημονικά, τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη. 

Πιο συγκεκριμένα και όπως κατήγγειλε ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, το ελληνικό κράτος είπε “όχι” σε επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για μια καινοτόμο μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, μιας καινοτόμου μονάδας που προσφέρει το CERN. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί διακαή πόθο όλων των χωρών της περιοχής, καθώς η συγκεκριμένη τεχνογνωσία παραχωρείται κατ΄ αποκλειστικότητα της χρήσης και εφαρμογής της στην χώρα που θα αναλάβει την επένδυση, για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής, της Βόρειας Αφρικής, πιθανότατα και της Τουρκίας. Σε ότι αφορά τώρα το κόστος της επένδυσης, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεσή της, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια.

Ο καθηγητής Ευάγγελος Γαζής ανεξήγητη αλλά και εξαιρετικά αρνητική την απόφαση του ελληνικού κράτους να μην διεκδικήσει τον εξοπλισμό που προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσουμε. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γαζή υπάρχει απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης να εγκριθεί τέτοιο επιστημονικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ υπάρχει τεχνική μελέτη που έχουν προσυπογράψει το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Όπως εξήγησε ο εν λόγω μηχανισμός αφορά στη θεραπεία του καρκίνου, όχι με ακτινοβολία, αλλά με σωματίδια, που είναι μια μοναδική πρωτοποριακή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στα πολύ ανεπτυγμένα κράτη και στην Ευρώπη. “Αυτή η μεθοδολογία και θεραπεία είναι απολύτως καταξιωμένη, πάνω από 25.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευθεί” υπογράμμισε ο καθηγητής Γαζής.

Απαντώντας στις καταγγελίες του καθηγητή Γαζή, ο αναπληρωτής υπουργός δημοσιοποίησε ενημερωτικό σημείωμα από το οποίο προκύπτει πως «το υψηλό κόστος της επένδυση σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου, καθιστά την ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας στην Ελλάδα, εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς αφορά την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Υγεία, τομέα υψηλής προτεραιότητας για το υπουργείο που έμπρακτα προωθεί την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, όπως η Εμβληματική Δράση για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με έμφαση στην Ογκολογία.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα” λέει ο αναπληρωτής υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ