Σε δέσμευση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την τραπεζική ένωση ελπίζει ο Ρέγκλινγκ

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για την πλήρη τραπεζική ένωση στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινκ, σε συνέντευξή του στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Times.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ESM, οι διαφωνίες για το θέμα αφορούν το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η πλήρης τραπεζική ένωση, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα θα υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση στη σύνοδο κορυφής ώστε να καταρτιστεί στη συνέχεια ένα χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για ένα κοινό πλαίσιο εγγύησης των καταθέσεων και για ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «τα θέματα αυτά είναι αμφιλεγόμενα» και εξήγησε ότι ορισμένες χώρες-μέλη δίνουν έμφαση στο ότι πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι μετά από κάποιο διάστημα δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα δύο θα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στις καλές περιόδους υπάρχει ο κίνδυνος εφησυχασμού και είναι πάντα εύκολο να παρθούν αποφάσεις.

Με αφορμή δε την προετοιμασία από την Ιρλανδία ενός ταμείο για δύσκολους καιρούς, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι είναι καλό να δημιουργούνται δημοσιονομικά «μαξιλάρια» τις καλές εποχές, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν θα έρθουν οι λιγότερο καλές.

Όπως πρόσθεσε, «ξέρουμε ότι θα υπάρξει κάποτε μια πτωτική πορεία, καθώς οι οικονομίες κινούνται με κύκλους». Σημείωσε, μάλιστα, ότι το υψηλότερο σημείο του κύκλου για την Ευρώπη ήταν πέρυσι και ότι η γενική προσδοκία είναι ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι χαμηλότερη. «Πρόκειται για μία φυσιολογική επιβράδυνση», συμπλήρωσε πάντως.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), είπε ότι δεν αφορά μόνο την Ιρλανδία, αλλά και άλλες χώρες. «Είναι σημαντικό να γίνει πρόοδος στον τομέα αυτό, καθώς διαφορετικά οι τράπεζες δεν μπορούν να παίζουν πλήρως τον ρόλο τους στην οικονομία. Ένας τρόπος είναι η πώλησή τους (των NPLs), αυτό συμβαίνει επίσης στην Ελλάδα και την Ιταλία», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ