Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βάζει τέλος στα ψητά και τηγανητά σνακ

Άσχημα νέα για τους λάτρεις των σνακ, αλλά ταυτόχρονα ευεργετικά για την υγεία τους, είναι η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εξάλειψη της βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρών μέχρι το 2023. 

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται ευρέως από την βιομηχανία τροφίμων, ειδικά τους κατασκευαστές σνακ, γιατί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όμως είναι βλαβερά για τους καταναλωτές, καθώς αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου, αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα τρανς λιπαρά γενικά, είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό στη μορφή τρανς. Υπάρχουν τρανς λιπαρά τα οποία απαντώνται “φυσικά” σε κάποια τρόφιμα αλλά και αυτά που είναι “βιομηχανικώς-παραγόμενα”. Στη φύση, υπάρχουν τρανς λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλατος και του κρέατος, το προερχόμενο από μηρυκαστικά ζώα (3-8% επί του ολικού λίπους). Επομένως, ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά (“βιομηχανικώς- παραγόμενα” τρανς λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, έως και 60% επί του ολικού λίπους, ανάλογα με το βαθμό αλλά και τον τρόπο υδρογόνωσης (π.χ. καταλύτες, κτλ) και την όποια περαιτέρω επεξεργασία έχουν υποστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς “Γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας να έχουν ένα τόσο ανασφαλές συστατικό στις τροφές τους; Η εφαρμογή της στρατηγικής του ΠΟΥ για την αντικατάσταση των τρανς λιπαρών, που περιλαμβάνει την προώθηση υγιεινότερων εναλλακτικών επιλογών και την ψήφιση νομοθεσίας κατά των βλαβερών συστατικών, θα οδηγήσει στην αφαίρεσή τους από την τροφική αλυσίδα και θα σημάνει μια μεγάλη νίκη εναντίον των καρδιακών νόσων”

“Τα τρανς λιπαρά είναι ένα μη απαραίτητο τοξικό χημικό το οποίο σκοτώνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν να εκτίθενται σ’ αυτό άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών που ηγείται τώρα της πρωτοβουλίας για την υγεία Resolve.

Περισσότερα στοιχεία για τα τρανς λιπαρά και την ενσωμάτωση τους στην διατροφή των Ελλήνων, μπορείτε να δείτε στην έκθεση του ΕΦΕΤ σχετικά με το θέμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ