Σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία ύστερα από 70 μέρες

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα τελικά συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι θα λάβει τέλος μια περίοδος 70 ημερών ακυβερνησίας στην γειτονική χώρα. Τα δύο αντισυστημικά κόμματα θα συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για να εγκρίνει τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. 

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν ο επόμενος πρωθυπουργός να μην προέρχεται από τις τάξεις τους και αντίθετα να πρόκειται για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής με κύρος σε διεθνές επίπεδο και να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει στις Βρυξέλλες την ευρωσκεπτικιστική γραμμή της επόμενης κυβέρνησης. Θα πρόκειται για “πολιτικό”, “όχι τεχνοκράτη”, είπε ο Ντι Μάγιο έπειτα από τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μιλάνο με τον ομόλογό του της άκρας δεξιάς Ματέο Σαλβίνι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας, δε θα αρκεστεί στο να συμφωνήσει και απλά να δώσει την τυπική έγκριση του στο όνομα του πρωθυπουργού, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το ποιοι θα του προταθούν για να αναλάβουν τους θώκους του πρωθυπουργού και των υπουργών της επόμενης κυβέρνησης.

Η διαδρομή μέχρι την οριστική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο κόμματα πέρασε από “σαράντα κύματα” μέχρι να οριστικοποιηθεί, ενώ τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα, εξέτασαν διεξοδικά περίπου 20 ζητήματα και συμφώνησαν σε κάποιες άμεσες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων ως προς την ηλικία της συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι τα 66 έτη και επτά μήνες και θα αυξηθεί στα 67 το 2019. Θεωρείται πολύ πιθανό να προωθήσουν ένα νέο όριο, που θα ισούται με το 100, θα προβλέπει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται εάν η ηλικία τους και τα χρόνια που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν τα 100 χρόνια (π.χ. 64 έτη ηλικίας, 36 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών).

Συμβιβασμός υπήρξε επίσης στην αναβολή για το 2019 της εφαρμογής του εθνικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ιδέας που υποστηρίζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α), και της εφαρμογής του “ενιαίου φορολογικού συντελεστή” που θέλει η Λέγκα. Το Κ5Α κρίνει ότι ο ενιαίος συντελεστής 15% για όλους τους Ιταλούς θα βάραινε πολύ τα δημόσια οικονομικά. 

Τα δημοσιονομικά της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που θα επιβάλουν στη χώρα είναι στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα δύο κόμματα έχουν εκλεγεί, πατώντας σε ένα πρόγραμμα παροχολογίας και αντίθεσης προς την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Βρυξέλλες ανησυχούν πως η άκρατη παροχολογία και οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό χτύπημα στην ευρισκόμενη σε λεπτή ισορροπία της Ιταλικής οικονομίας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει και μερική ή ολική κατάρρευση της, συμπαρασύροντας μαζί και τις οικονομίες του Ευρωπαϊκού νότου.

Άλλος ένας λόγος ανησυχίας για την ΕΕ, είναι η δηλωμένη πρόθεση των δύο κομμάτων της Ιταλικής κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την Ένωση. Αν και το Κ5Α δείχνει να έχει απορρίψει προς το παρόν αυτή την πρόθεση, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Λέγκα, η οποία ακόμα υποστηρίζει αυτή την άποψη, αν και όχι τόσο σθεναρά όσο παλιότερα. 

Μια έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση, θα προκαλούσε πολύ δυνατούς τριγμούς στο εσωτερικό της Ευρώπης, με συνέπειες που θα επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία τόσο του βορά όσο και του νότου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ