Αρχίζει σήμερα το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – θεσμών

Την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων αναμένει σήμερα το Μαξίμου, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης τεχνικής συμφωνίας εν όψει του Eurogroup στις 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το κουαρτέτο των δανειστών θα βρίσκεται στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή, ενώ την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής, με στόχο τη σύναψη προσχεδίου τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Σάββατο.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθούν τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ στη συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, αναμένεται να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα της ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς θα έχει στη διάθεσή της μόλις λίγα 24ώρα να ολοκληρώσει τον κύριο όγκο των διαβουλεύσεων, καθώς στις 24 Μαΐου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επιδίωξη όλων των πλευρών, πάντως, είναι μέχρι το τέλος του μήνα να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), ακόμη και εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση.

Κι αυτό γιατί οι δανειστές επιδιώκουν να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες το επόμενο δίμηνο και να έχει τα προαπαιτούμενα έτοιμα έως το Eurogroup του Ιουλίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί τεχνική παράταση του Μνημονίου ώστε να μην χαθούν τα περίπου 37 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας έως τις 20 Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ