Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη στη χώρα η Τράπεζα της Αγγλίας

Μέχρι πριν λίγο καιρό οι αγορές ήταν έτοιμες για αύξηση των επιτοκίων στην Βρετανία μέσα στην εβδομάδα. Όμως η Τράπεζα της Αγγλίας χθες φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στη χώρα αλλά και για τον πληθωρισμό. Τα επιφυλακτικά σχόλια από την μεριά της τράπεζας σε συνδυασμό με τα οικονομικά στοιχεία, δείχνουν πως η Βρετανική οικονομία δεν πάει “από το καλό στο καλύτερο” όπως έλπιζαν κυβέρνηση και αναλυτές. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση φταίει ο οικονομικός “κίνδυνος εξ ανατολής” αν και η τράπεζα δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Μέχρι χθες οι επενδυτές είχαν παραιτηθεί από την ιδέα της αύξησης των επιτοκίων και η Τράπεζα της Αγγλίας δικαίωσε τους φόβους τους διατηρώντας τα επιτόκια στο 0,5%, ενώ προέβλεψε πως η οικονομία της χώρας θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% από 1,8% που ήταν οι μέχρι τώρα προβλέψεις από τον Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με την τράπεζα, για την χαμηλότερη από τις προβλέψεις ανάπτυξη, φταίει το όχι και τόσο καλό πρώτο τρίμηνο της χώρας και θέλει να δει να γίνονται περισσότερα για να μπορέσει με τη σειρά της να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ενδεχομένως αυτό να υποδηλώνει την αναμονή μιας πιο ήπιας μεν αλλά πιο σταθερής ανοδικής πορείας. 

Το Brexit έφερε την πτώση της λίρας με αποτέλεσμα να αυξηθούν μεν οι εξαγωγές, αυξάνοντας δε το κόστος των εισαγωγών, προκαλώντας αύξηση των τιμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια ισχυρή λίρα φέτος θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αλλάξει αυτή η εικόνα, οδηγώντας όμως τις τιμές στο να επιβραδυνθούν ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Αγγλίας να αλλάξει και πάλι τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό αργότερα μέσα στη χρονιά. 

Προς το παρόν επενδυτές και αγορά περιμένουν να δουν που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια συνήθως ευνοούν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη ζήτηση για προϊόντα να αυξάνεται, καθώς καταναλωτές και εταιρείες έχουν πιο πολλά χρήματα για να δαπανήσουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανοδικό σπιράλ την οικονομία, κάτι που αυτή την περίοδο δεν συμβαίνει στην Βρετανία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ