Ένοχος ο Μαντέλης από το εφετείο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην υπόθεση Siemens. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι πήρε και νομιμοποίησε 450.000 γερμανικά μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, για να εγκρίνει την σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση ο Τάσος Μαντέλης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών. Το εφετείο “έριξε” την πρωτόδικη ποινή από οκτώ σε πέντε χρόνια, με δυνατότητα εξαγοράς έναντι 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενώ επιδίκασε 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου. Παράλληλα, ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τάσου Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο όπως ζήτησε ο Τάσος Μαντέλης.

Αντίθετα, με τον Τάσο Μαντέλη, στη φυλακή θα οδηγηθεί το το άλλοτε στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής. Επίσης, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον Αριστείδη Μαντά, πρώην συνεργάτη του Τάσου Μαντέλη σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο ένας από τους δικηγόρους του Τάσου Μαντέλη, Γιάννης Ηρειώτης, ο οποίος είπε πως ο πρώην υπουργός “Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά”, ενώ τόνισε πως ο Τ. Μαντέλης έχει επιστρέψει στο Ελληνικό δημόσιο από το 2014 το ποσό με το οποίο φέρεται να έχει δωροδοκηθεί. 

Ο Τάσος Μαντέλης έχει υποστηρίξει πως δεν έχει υποπέσει σε δωροδοκία και πως το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία της Siemens.

Το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε την ενοχή του Τάσου Μαντέλη με τέσσερις προς έναν ψήφους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ