Καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας του 2019

Τα ίδια τέλη κυκλοφορίας που πλήρωσαν και πέρυσι θα πληρώσουν και φέτος οι κάτοχοι οχημάτων, παρά τα σενάρια για αλλαγές που κυκλοφόρησαν εχθές με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη ότι εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους.

Όπως ανέφεραν εχθές πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, διαψεύδοντας τον υφυπουργό Μεταφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγών, καθώς θα στοίχιζαν δημοσιονομικά και θα οδηγούσαν σε μείωση των φορολογικών εσόδων, η οποία θα έπρεπε να καλυφθεί από την αύξηση άλλων φόρων.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα αλλαγής του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, καθώς και πέρυσι, όπως και παλαιότερα, έχουν γίνει αναφορές για καθιέρωση ενός «πιο δίκαιου και πιο αποτελεσματικού» συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές στρεβλώσεις.

Οι βασικότερες εξ αυτών είναι ότι σήμερα τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό, την παλαιότητα και τους ρύπους των οχημάτων, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία τους. Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι οχήματα πολύ υψηλού κυβισμού που η εμπορική τους αξία είναι αμελητέα να βαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κριτήριο αποτελεί επίσης η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος. Έτσι, οχήματα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά έως και τις 30 Οκτωβρίου 2010 βαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας τα οποία υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του οχήματος και το έτος κυκλοφορίας. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κυβισμός τόσο υψηλότερα είναι και τα τέλη, ενώ ανάλογα με την παλαιότητα χορηγείται μια μικρή έκπτωση.

Από την άλλη τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά βαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας τα οποία υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν, τα οποία κατά κανόνα είναι χαμηλότερα από τα τέλη των οχημάτων της πρώτης κατηγορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ