Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 η ζήτηση χρυσού παγκοσμίως

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η παγκόσμια ζήτηση χρυσού υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν, ενώ οι διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές οδήγησαν την τιμή ψηλότερα. 

Η ζήτηση για χρυσό μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρισυ στους 973,5 τόνους, σύμφωνα με το World Gold Council, το οποίο αντιπροσωπεύει τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το WGC ο λόγος για την πτώση είναι οι κατά 15% λιγότερες επενδύσεις σε μπάρες χρυσού (254,9 τόνοι) από Κίνα, Γερμανία και ΗΠΑ. 

Μόλις 32,4 τόνοι χρυσού διοχετεύτηκαν σε χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται το πολύτιμο μέταλλο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας πτώση 66% σε ετήσια βάση. Συνολικά οι επενδύσεις σε χρυσό μειώθηκαν κατά 27%, με τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες α μειώνονται, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι πωλήσεις χρυσού για χρήση σε κυκλώματα smartphones και ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοκινήτων. 

Όπως αναφέρει ο John Mulligan του World Gold Council, “οι επενδυτές δεν έχουν δει κάτι που θα τους ωθήσει να προχωρήσουν σε αγορές χρυσού”.

Η ζήτηση για χρυσό ήταν αυξημένη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 καθώς η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα είχε σπρώξει τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, όμως στις αρχές αυτής της χρονιάς ο χρυσός διαπραγματευόταν σε ένα εύρος 1.300 με 1350 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα και είχαν μπει σε κατάσταση αναμονής. 

Στα τέλη Μαρτίου ο χρυσός ανέβηκε στα 1.323 δολάρια σε σχέση με τα 1.292 δολάρια των τελών Δεκεμβρίου και τα 1.244 δολάρια στα τέλη Μαρτίου του 2017. Ο Alistair Hewitt, επικεφαλής της έρευνας αγοράς στο World Gold Council, επισήμανε τη σχετικά σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα αυξανόμενα επιτόκια. Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως ασφαλής επένδυση σε περιόδους αναταραχής. 

Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές έρχονται σε αντίθεση με την απότομη άνοδο της αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο μέσος όρος του βιομηχανικού κλάδου του Dow Jones έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στις 26 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα της συνάντησης των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός, αλλά οι φόβοι για υψηλότερα επιτόκια και εμπορικούς πολέμους προκάλεσαν μεγάλη αποπληρωμή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές τον Φεβρουάριο, οι οποίες με τη σειρά τους ανέβασαν τις τιμές του χρυσού. Οι αγορές επίσης αναμένουν δύο έως τρεις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.

Από όλο τον χρυσό που πουλήθηκε στο πρώτο τρίμηνο, οι 487,7 τόνοι πήγαν σε κοσμήματα με την Κίνα να παρουσιάζει μια αύξηση στην αγορά κοσμημάτων κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάς, ενώ αντίστοιχα υπήρξε αύξηση στης αμερικανική αγορά λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της χώρας. Όμως στην αγορά της Ινδίας, η αύξηση της τιμής του χρυσού που ακολούθησε την πτώση της ρουπίας, οδήγησε σε πτώση κατά 12%, κάτι που εξισορρόπησε την παγκόσμια αγορά. 

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν οι πιο ισχυροί αγοραστές χρυσού με τις Ρωσία, Τουρκία και Καζακστάν να πρωτοστατούν σε αυτές τις αγορές. Συγκεκριμένα οι τράπεζες προσέθεσαν 116,5 τόνους χρυσού στα αποθεματικά τους, αυξημένα κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που αντιπροσωπεύει το καλύτερο πρώτο τρίμηνο εδώ και τέσσερα χρόνια. 

Η τεχνολογία απορρόφησε πάνω από 82 τόνους χρυσού, καθώς η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή smartphones, κονσόλες παιχνιδιών και αυτοκίνητα αύξησε την ζήτηση κατά 4%. Ο χρυσός χρησιμοποιείται στις ενώσεις των ολοκληρωμένων τσιπ μνήμης και στους αισθητήρες των smartphones που είναι υπεύθυνοι για αναγνώριση της ίριδας του ματιού, τις χειρονομίες και την εικονική πραγματικότητα. Τέτοιοι αισθητήρες καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικοί και στα αυτοκίνητα, σε χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως τα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ