Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέβαλε τους Κόσμπι και Πολάνσκι

Στην αποβολή του ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι και του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, που έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα, προχώρησε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που είναι υπεύθυνη και για την απονομή των βραβείων Οσκαρ.

Η απόφαση της Ακαδημία ανακοινώθηκε μετά την πρόσφατη καταδίκη του 80χρονου Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική κακοποίηση. Σε ότι αφορά τον Ρομάν Πολάνσκι, η αποβολή του αφορά την παραδοχή του ότι το 1977 είχε ανάρμοστες σεξουαλικές επαφές με ένα 13χρονο κορίτσι στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η απόφαση για την αποβολή των Κόσμπι και Πολάνσκι συνάδει είναι «σύμφωνη με τους Κανόνες Δεοντολογίας» που τηρεί η οργάνωση και με βάση τα «ηθικά στάνταρς που απαιτεί να διαθέτουν τα μέλη της, σεβόμενα τις αξίες της για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Υπενθυμίζεται ότι και ο παραγωγός Χάρβει Γούινστάιν είχε αποβληθεί πέρυσι από την Ακαδημία μετά από πολυάριθμες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει αποβάλει μόνο τέσσερα μέλη της. Ο πρώτος ήταν ο ηθοποιός Κάρμιν Καρίντι, που είχε στείλει σε φίλο του υλικό από ταινία, το οποίο κατέληξε online.