Αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3 εξέδωσε η ΑΑΔΕ

Έναν πλήρη «Οδηγό Συμπλήρωσης Εντύπου Ε3» εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση του νέου εντύπου Ε3 και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στη συμπλήρωση – χρήση της νέας εφαρμογής.

Στον οδηγό αναλύεται βήμα προς βήμα ο τρόπος συμπλήρωσης του νέου εντύπου πληροφοριακών στοιχείων επιχειρηματικής δραστηριότητας Ε3, το οποίο άλλαξε φέτος μορφή μετά από διαβούλευση της ΑΑΔΕ με επαγγελματικούς φορείς.

Όπως σημειώνεται, η νέα μορφή του εντύπου είναι απλοποιημένη και η συμπλήρωσή του είναι προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της φορολογικής δήλωσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας τη νέα λειτουργικότητα του Εντύπου Ε3, έχουν προσυμπληρωθεί τα πεδία πληροφοριακού χαρακτήρα, όπως οι Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις ημεδαπής / αλλοδαπής, οι Ενεργοί ημεδαποί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης, τα Ενεργά ημεδαπά Τερματικά POS.

Περαιτέρω, μέσω διαδραστικού παραθύρου ο φορολογούμενος δύναται να επιλέξει τα υποκαταστήματα της επιχείρησής του που εξαιρούνται τέλους επιτηδεύματος (κωδικός 008).

Τέλος, σημειώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων προσυμπληρώνονται στοιχεία από το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως ενοίκια που καταβλήθηκαν, κύκλος εργασιών, κ.ά., ενώ η δήλωση Ε1 ενημερώνεται αυτόματα από τους αντίστοιχους κωδικούς του Ε3, όπου απαιτείται.
Δείτε αναλυτικά τον «Οδηγό Συμπλήρωσης Εντύπου Ε3» της ΑΑΔΕ.