Το Νόμπελ Λογοτεχνίας υπέκυψε στα σεξουαλικά σκάνδαλα της Σουηδικής Ακαδημίας

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι η κορωνίδα των βραβείων που μπορεί να κερδίσει κάποιος συγγραφέας και τον ακολουθεί σε όλη της καριέρα του σαν ένας αδιαμφισβήτητος τίτλος τιμής. Κάθε χρόνο η απονομή του χαιρετίζεται από όλο τον πλανήτη και ο νικητής απολαμβάνει την τοποθέτηση του στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Φέτος όμως η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως δεν θα δοθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της και πιο συγκεκριμένα μετά τις καταγγελίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επιθέσεων από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από την Ακαδημία.

Επίσης, εκτός από τις κατηγορίες των 18 γυναικών, η Σουηδική Ακαδημία έχει να αντιμετωπίσει και την διαρροή των ονομάτων των νικητών πριν την απονομή και τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων.

Τα σκάνδαλα έχουν προκαλέσει την παραίτηση έξι εκ των 18 μελών της επιτροπής της Ακαδημίας, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο μέλη που δεν συμμετέχουν για άλλους λόγους. Όπως παραδέχτηκε η Σουηδική Ακαδημία σε ανακοίνωση της, περνάει μια πολύ σοβαρή κρίση και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τον κλονισμό της εμπιστοσύνης προς τον θεσμό. 

Η τελευταία φορά που δεν απονεμήθηκε Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν το 1943, στο κέντρο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ