“Ψαλιδίζει” τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Κομισιόν

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις της για το 2018, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη ου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και το 2019.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η οικονομία της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,4% το περασμένο έτος και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ υπερβαίνει το 1% από το 2007.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί, εφόσον το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας ολοκληρωθεί επιτυχώς, αν και «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για την επόμενη διετία, σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψει της.

Ειδικότερα, τώρα εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% το 2019, έναντι 2,5% και για τα δύο έτη που προέβλεπε προηγουμένως. Όπως σημειώνει, η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, τις ανεπαρκείς επιδόσεις της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και το γεγονός ότι η βελτίωση που καταγράφεται στην απασχόληση δεν οδηγεί με τον ίδιο ρυθμό σε αύξηση της κατανάλωσης. Σε ότι αφορά, πάντως, την ανεργία αναμένει ότι θα πέσει κάτω από το 20% έως το 2019, για πρώτη φορά από το 2011.

Η Κομισιόν σημειώνει, ωστόσο, ότι με δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017, για δεύτερο κατά σειρά έτος, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ποσοστού 3,5 % του ΑΕΠ τόσο το 2018 όσο και το 2019″.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Η οικονομική μεγέθυνση στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς το τρέχον και το επόμενο έτος, στηρίζοντας τη δημιουργία περαιτέρω θέσεων εργασίας. Εντούτοις, διακρίνουμε επίσης αυξημένους κινδύνους στον ορίζοντα. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή περίοδο που διανύουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε δημοσιονομικά αποθέματα, να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων και να περιορίσουμε τους αποκλεισμούς στο πλαίσιο του μοντέλου ανάπτυξής μας. Σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει δυναμική, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Οι επενδύσεις αυξάνονται και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών βελτιώνεται, καθώς το έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 0,7 % του ΑΕΠ φέτος. Ο σημαντικότερος κίνδυνος για αυτή τη ρόδινη προοπτική είναι ο προστατευτισμός, ο οποίος δεν πρέπει να γίνει κανόνας: το μόνο που θα επιτύχουμε έτσι θα είναι να πληγούν οι πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ