Εκατομμυριούχους… κάνει τους εργαζόμενους ο Μαδούρο

Σε εκατομμύρια θα μετριέται από αύριο ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα, μετά τη νέα αύξησή του κατά 155% στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα παίρνουν πλέον 1 εκατ. μπολιβάρ, τα οποία όμως αντιστοιχούν μόλις σε 1,61 δολάρια στη «μαύρη» αγορά συναλλάγματος.

Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση μισθού κατά 155% πραγματοποιείται από τον Μαδούρο μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές και συνοδεύεται κι από ένα νέο δελτίο μηνιαίου φαγητού, ονομαστικής αξίας 1,5 εκατ. μπολιβαρ.

Η Αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η άρνηση Μαδούρο να επανεξετάσει το ακολουθούμενο οικονομικό μοντέλο και να σταματήσει την υπερβολική εκτύπωση νέου χρήματος, το μόνο που θα φέρει στη χώρα είναι περισσότερη δυστυχία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας ότι προσπαθεί να κερδίσει ψήφους εν όψει των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαδούρο είχε προχωρήσει και τον Ιανουάριο σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40%, επιδεινώνοντας τα ήδη υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση και παρουσιάζει ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Μαδούρο αποδίδει τις ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, τις οποίες κατηγορεί για σαμποτάζ στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και για επιθέσεις στο νόμισμά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ