Σε διεθνή διαιτησία πάνε Κύπρος και Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Αίτηση για διεθνή διαιτησία αναμένεται να καταθέσουν η Κύπρος και το Ισραήλ τους επόμενους μήνες αναφορικά με τη διανομή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ηλεκτρονικής εφημερίδας Globes.

Το θέμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα, όπου θα παρευρεθούν οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, για να συζητήσουν τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος, καθώς και την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει, πάντως, η Globes, μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί πρόοδος μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Ένα κοίτασμα το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, με το μεγαλύτερο μέρος του ωστόσο να βρίσκεται στην κυπριακή πλευρά. Σύμφωνα μάλιστα, με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ η ποσότητα φυσικού αερίου που βρίσκεται στο ισραηλινό τμήμα του κοιτάσματος ανέρχεται σε 7-10 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ το αέριο στο κυπριακό τμήμα υπολογίζεται σε 100 δισ. κυβικά μέτρα.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια ενιαία γεωλογική δεξαμενή, η εκμετάλλευσή του εξαρτάται από τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ελλείψει, όμως, αυτής της συμφωνίας κατανομής των εσόδων, το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει το κοίτασμα «Αφροδίτη».

«Το κράτος δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του, ούτε από το φυσικό αέριο, ούτε από τα έσοδα από την “Αφροδίτη” και δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο στο όνομα των εταιρειών που το κατέχουν», δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ στην Globes.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρόσφατα καταλήξαμε σε συμφωνία με τους Κυπρίους που φαίνεται λογική. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο πλευρές, ο διεθνής διαιτητής θα καθορίσει τι ποσοστό θα λάβει το Ισραήλ και τι ποσοστό η Κύπρος», συμπληρώνοντας όμως ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

«Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα επιτρέψουμε σε εταιρείες και από τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει διαιτητής μέσα σε λίγους μήνες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ