Τουρκία: “Δεν είναι σοβαρός ο Γιούνκερ! Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν”

Βολές κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κομισιόν εχθές στη Βουλή, όπου ζήτησε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τη γειτονική χώρα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για παρέμβαση στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη, ενώ καταφέρεται και κατά της Ευρωπαϊκή Ένωσης, κατηγορώντας την ότι χάνει την αξιοπιστία της «παρεμβαίνοντας όποτε και όταν τη συμφέρει».

«Είδαμε σήμερα (σ.σ. χθες 26 Απριλίου) τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μιλά στην ελληνική Βουλή και να συνεχίζει τη συνήθειά του να κρίνει υπό την ομπρέλα της “ενότητας και της αλληλεγγύης” θέματα που αφορούν στη χώρα μας. Με αυτές τις δηλώσεις που βασίζονται στις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αρχές της Ε.Ε. χάνουν καθημερινά την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε τις δηλώσεις αυτές οι οποίες απέχουν από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει, μάλιστα, την έκπληξή του για την παρέμβαση Γιούνκερ πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται υπό κράτηση πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα. «Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κανένα προνόμιο ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτήν τη διπρόσωπη λογική που δεν διστάζει να σχολιάζει το κράτος δικαίου όταν θέλει και όταν τη συμφέρει να κάνει παρεμβάσεις στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σκληρή «γλώσσα» σχετικά με την παρέμβαση Γιούνκερ χρησιμοποίησε εχθές σε συνέντευξη Τύπου και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιούλ, ο οποίος τόνισε ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν δέχεται εντολές, συστάσεις ή υποδείξεις από οποιονδήποτε.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές στο μεσημέρι, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σημειώνοντας: «Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ