Γερμανικός Τύπος: ΔΝΤ και Γερμανία συμφωνούν για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει ελάφρυνση 100 δις. Ευρώ από το ελληνικό χρέος, ένα ενδεχόμενο απέναντι  στο οποίο η Γερμανία και ο νέος υπουργός Οικονομικών της  χώρας δεν ήταν πολύ θετικοί καθώς η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει σε αυτό την μερίδα του λέοντος.

Όπως αναφέρει η Die Welt «Ο Ολαφ Σολτς είναι ένας σοβαρός και συγκρατημένος πολιτικός, ο οποίος δεν κάνει αστεία δημοσίως. Απαντά μόνον όταν έχει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται και απαντά- ακόμα και αν αυτό είναι συχνά βαρετό, ακόμα και αλαζονικό. Αλλά κάποιες φορές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπ. Οικονομικών να έχει τον χρόνο που θα ήθελε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον που ήταν ιδιαίτερα “κουμπωμένος” στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει.

Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας από τους Ευρωπαίους, και τον Σολτς», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο υπ. Οικονομικών.

Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές -απλοποιημένος- έχει ως εξής: Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές το ποσό τότε θα ήταν, επί συνόλου 330 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, 100 δισ. ευρώ περίπου για άφεση του χρέους της Αθήνας έναντι 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις.

Ο Σολτς, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωση»

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η Handelsblatt η οποία όμως βγάζει στη δημοσιότητα έγγραφο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο στο επόμενο Eurogroup η Γερμανία θα συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά με αυστηρές ρήτρες και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Γερμανία θα προτείνει την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  και άλλων τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, με την προϋπόθεση πως η Αθήνα θα παραμείνει σε σωστή οικονομική πορεία.

Στην περίπτωση που η χώρα μας διακόψει ή επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους.

Η ρήτρα ανάπτυξης θα ενεργοποιείται μόνο σε συνδυασμό με τακτικές αξιολογήσεις της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, σημειώνεται. Επίσης προτείνεται να υπάρχει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη των δανειστών. 

Επιπλέον, προτείνεται να μη συνδεθεί το σύνολο των ελαφρύνσεων με προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και η σκέψη να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα σταδιακά και με προϋπόθεση την παραμονή της Ελλάδας σε σωστή οικονομική πορεία. Επίσης υπάρχει η σκέψη να μπει ως προϋπόθεση να μην αναιρεθεί καμία από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ