ΟΟΣΑ: Σε φόρους και εισφορές πάει το 40,8% του μισθού στην Ελλάδα

Στο 40,8% του κόστους εργασίας ανήλθε το 2017 η επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση «Taxing Wages 2018» που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Επίδοση που κατατάσσει τη χώρα στην 14η θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού.

Στον σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%), ενώ στην τελευταία τριάδα βρίσκονται το Μεξικό (20,4%), η Νέα Ζηλανδία (18,1%) και η Χιλή (7%).

Σύμφωνα ωστόσο με την έκθεση, η χώρα μας εμφάνισε πέρυσι την τέταρτη υψηλότερη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας, μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς καταγράφηκε επιβάρυνση 0,31%, κυρίως λόγω των της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Κι αυτό τη στιγμή που η γενική τάση στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%)

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην αντίστοιχη έκθεση του 2016 η χώρας μας βρισκόταν στην κορυφή της λίστας ως προς την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας

Παράλληλα, το 2017 η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας όσον αφορά τις επιβαρύνσεις των οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας, καθώς για κάθε 100 ευρώ αμοιβής από την εργασία, τα 39 ευρώ πηγαίνουν απευθείας για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων εισοδήματος, χωρίς να υπολογίζεται κανένας έμμεσος φόρος και καμία συμπληρωματική επιβάρυνση.

Η υψηλότερη επιβάρυνση οικογενειών με δύο παιδιά στην οποία εργάζεται ο ένας γονέας σημειώθηκε στη Γαλλία, με 39,4%. Ακολουθεί, όμως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα και μετά η Φινλανδία (38,4%) και η Σουηδία (38,2%).

Κατά μέσο όρο, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1%, με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις να εμφανίζουν η Ελβετία (9,1%), η Χιλή (7%) και η Νέα Ζηλανδία (6,4%).

Ενδιαφέρουσα είναι, επίσης, η ανάλυση των στοιχείων και για τις οικογένειες με παιδιά στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα παραμένει κολλημένη στο 39%, αλλά προηγούνται έξι χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία) με επιβαρύνσεις από 39,3% έως και 46,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ