Γιούνκερ: Τον Αύγουστο η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα τον Αύγουστο, καθώς θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα υποστήριξης της χώρας, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κομισιόν, «Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας, επομένως μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα, όσο κανονικές είναι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η τελευταία αξιολόγηση της χώρας, ώστε στη συνέχεια η προσοχή όλων να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους. Κάλεσε, μάλιστα, όλες τις χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα.

Και η Ελλάδα όμως, σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα, τονίζοντας ότι οι επιδόσεις της είναι εξαιρετικές.

Όπως, τόνισε οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, συμπλήρωσε ωστόσο ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ανάπτυξη επέστρεψε και η ανεργία μειώνεται.

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού ξεκαθάρισε ότι εκείνος δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής της άκαμπτης λιτότητας, τόνισε: «Εμείς θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο καθαρή έξοδος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ