Τσίπρας: Διαβατήρια για “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας η υπεραπόδοση της οικονομίας

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και γίνεται μια κανονική χώρα της ευρωζώνης καθώς θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της Κομισιόν.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέμα, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα».

«Ο ελληνικός λαός με θυσίες και στερήσεις για οκτώ χρόνια διεκδίκησε και πετυχαίνει να παραμείνει η χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης αλλά και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν εχέγγυο ότι δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, δηλαδή μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως έγινε και με άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το διαβατήριο γι’ αυτήν την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής θα είναι η υπεραπόδοση της οικονομίας, η οποία -όπως τόνισε- έχει εκπλήξει θετικά τους εταίρους τα τελευταία χρόνια και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας απέναντί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεπέρασε επανειλημμένα τους δημοσιονομικούς στόχους και μίλησε για ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, με πλεονάσματα που είναι πολύ πάνω από τους στόχους. Γεγονός που, όπως τόνισε, προδικάζει την επίτευξη των στόχο για το 2018 και το 2019. Όπως είπε αυτό προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για το 2018-19

Πρόσθεσε δε ότι με την καθοριστική συμβολή της Κομισιόν «είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται ήδη την αναπτυξιακή της στρατηγική και τη συζητά με τους εταίρους, επισημαίνοντς ωστόσο ότι σε αυτήν πυλώνας δεν μπορεί παρά να είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι εργασιακές σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ