Πότε και πως θα φύγουν από τη ζωή μας τα capital controls;

Μπορεί τα Capital Controls να έχουν χαλαρώσει και να μην επηρεάζουν τόσο άμεσα τη ζωή μας και τις καθημερινές μας συναλλαγές όπως συνέβη πριν από περίπου 3 χρόνια όταν και μπήκαν στην καθημερινότητα μας, όμως για τις επιχειρήσεις και το κυριότερο για την έξωθεν εικόνα της χώρας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά. 

Ειδικά μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα επιτήρησης και της αυτόνομης παρουσίας της στις αγορές, ένα τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από περιορισμούς είναι εικόνα σταθερότητας της οικονομίας η οποία έχει απαλλαγεί από τα δεσμά της οικονομικής επιτήρησης. Ο Σεπτέμβριος του 2018 μπορεί να βρει τη χώρα έξω από το πρόγραμμα σταθερότητας, όμως δυστυχώς θα την βρει ακόμα με capital controls, τα οποία αναμένεται πάντως να έχουν “φύγει¨μέχρι το τέλος του έτους,

Για να απαλλαγεί η αγορά από αυτά, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω προϋποθέσεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν έχουν δρομολογηθεί.

  • Να αυξηθούν οι καταθέσεις. Όπως επισημαίνουν τράπεζες και ειδικοί είναι η πιο δύσκολη προϋπόθεση, αφού για να γυρίσουν στα ταμεία των τραπεζών τα χρήματα που έχουν φύγει, σημαίνει πως από τη μία έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας από τους πολίτες αλλά και από τις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής οι καταθέτες έχουν “γυρίσει την πλάτη” στις τράπεζες και η επιστροφή τους θα θεωρηθεί (και θα είναι) ένα πολύ μεγάλο κερδισμένο στοίχημα.
  • Να μηδενίσουν οι τράπεζες τον ELA. Αν και τελευταία ο ρυθμός αποπληρωμής των δανείων που πήραν οι τράπεζες από τον ELA της ΤτΕ έχει αυξηθεί, και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας έχει εξοφληθεί, αυτός ο ρυθμός δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μειωθεί και μέχρι το τέλος του 2018 όλα δείχνουν πως και οι 3 υπόλοιπες συστημικές τράπεζες θα έχουν “μηδενίσει” τις υποχρεώσεις τους. Η συνολική έκθεση των τραπεζών στον ELA είναι 13,55 δις. ευρώ, υπόλοιπο που αποπληρώνεται με κανονικούς ρυθμούς. 
  • Να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Με τα stress tests να έχουν, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία από τις τράπεζες, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επικεντρωθούν με απόλυτη προσήλωση στο πλαίσιο που θα πρέπει αν κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα είναι βραχυχρόνιο. Μια επιθετική πολιτική απέναντι στα κόκκινα δάνεια θα μπορέσει να εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια τους και να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς τους, επιτρέποντας θετικά πρόσημα και κερδοφορίες.
  • Να αυξηθεί η κερδοφορία των τραπεζών. Σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική απέναντι στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και Ανοίγματα, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να δείξουν την κερδοφορία εκείνη που χρειάζεται η αγορά για να εκκινήσει. Επίσης η σταθερή κερδοφορία είναι και μεγάλος ψυχολογικός παράγοντας, αφού δείχνει την είσοδο των τραπεζών σε “ήρεμα νερά”.
  • Να αυξηθεί η ρευστότητα. Η έλλειψη ρευστότητας έχει “γονατίσει” τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ειδικά σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία. Η πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές θα φέρει φτηνή ρευστότητα που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να δει την πραγματική ανάπτυξη. Εκτός από την ποσότητα της ρευστότητας, σημαντικό κριτήριο αποτελεί η διατηρησιμότητα του waiver, τουλάχιστον μέχρι την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 

Αν και όλα αυτές οι προϋποθέσεις δείχνουν αρκετά δύσκολο να επιτευχθούν συνδυαστικά, όλα τα μηνύματα της Ελληνικής οικονομίας αλλά και η πορεία των τραπεζών σε συνδυασμό με τις εκθέσεις που έρχονται από το εξωτερικό, δείχνουν πως η πορεία είναι κάτι παραπάνω από θετική. Αυτό σημαίνε πως μέχρι τέλος του χρόνου, το πολύ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019, τα capital controls θα έχουν γίνει μια κακή ανάμνηση και μια υπενθύμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ