Οι καινοτομίες της εποχής των κρυπτονομισμάτων

Αν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που όλος ο κόσμος γνωρίζει για τα κρυπτονομίσματα είναι ότι γίνεται μεγάλος ντόρος γι’ αυτά. Η άνοδος κι η πτώση τους τελευταίους πέντε μήνες στην τιμή του γνωστότερου όλων, του Bitcoin, έκανε πολύ κόσμο να στρέψει το ενδιαφέρον του στα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία αποτελούν πλέον μία πραγματικότητα για την παγκόσμια οικονομία.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει ήδη να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ακόμα και να επενδύει σε αυτά, έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες να αναδείξουν τις καινοτομίες και την εφαρμογή που μπορούν να έχουν στη ζωή μας. Τα ψηφιακά νομίσματα προσφέρονται συνήθως με την μορφή Initial Coin Offering (ICO), δηλαδή μία “αρχική προσφορά νομισμάτων” που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους.

Συνολικά η κρυπτοοικονομία εκπροσωπεί το 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Στην ουσία αποτελούν οικονομικούς τίτλους που φιλοδοξούν να προσφέρουν διαφάνεια μέσω της τεχνολογίας blockchain. Αυτή με τη σειρά της επιβεβαιώνει τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων από τον έναν κάτοχο στον άλλον, ενώ παράλληλα βρίσκει εφαρμογή σε εκατοντάδες καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά περισσότερα από 500 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα κι οι ιδιοκτήτες τους ήδη έχουν αρκετές επιλογές προκειμένου να τα ξοδέψουν αν το επιθυμούν.

Για παράδειγμα, τα Starbucks έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα δέχονται συγκεκριμένα ψηφιακά νομίσματα – και σίγουρα όχι το Bitcoin – όταν κάποιος θα θέλει να πληρώσει για τον καφέ του. Επίσης το CHP μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Coinpoker, αφού αποτελεί ένα μοναδικό ψηφιακό νόμισμα που επιτρέπει στους παίκτες πόκερ στο διαδίκτυο να παίρνουν μέρος σε μία ευρεία γκάμα αγώνων. Επίσης, η startup OPEN έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα πληρωμών ως λύση για δημιουργούς που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν έχουν αντίρρηση να λάβουν την αμοιβή τους σε κρυπτονομίσματα.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της όλης ιδέας πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα είναι το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως “κανονικά” χρήματα. Παράλληλα, η τεχνολογία blockchain είναι εκείνη που κινεί όλα τα νήματα, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμα περισσότερες καινοτόμες ιδέες. Η εταιρία Storj τη χρησιμοποιεί για να κρυπτογραφεί τα δεδομένα που της εμπιστεύονται οι πελάτες της στο cloud storage.

Η εταιρεία BitPesa φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της οικονομίας της Αφρικής με τον ίδιο τρόπο, ενώ το OpenBazaar δίνει την ευκαιρία σε κατόχους κρυπτονομισμάτων να πραγματοποιήσουν με αυτά αγοραπωλησίες μέσα από την πλατφόρμα της, σαν ένα υβριδικό eBay. Ο χρήστης έχει, επίσης, τη δυνατότητα να κλείσει δωμάτιο για κάποιο ταξίδι του με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το Airbnb, πληρώνοντας όμως με το ψηφιακό νόμισμα που τον βολεύει.

Όσο περνάει ο καιρός, τα οφέλη που παρουσιάζονται είναι πολλά. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να βοηθήσουν σε ένα πιο “πράσινο” περιβάλλον, αφού η χρησιμοποίησή τους δεν έχει επιπτώσεις σε αυτό. Ακόμα και πανεπιστήμια από τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ τα δέχονται πλέον ως μορφή πληρωμής, ενώ υπάρχουν και ελληνικές προσπάθειες που αξίζουν της προσοχής μας. Το ParkGENE είναι μία προσπάθεια χρηστικού κρυπτονομίσματος που θα δίνει την ευκαιρία στον κάτοχό του να κλείνει θέση σε κάποιον χώρο πάρκινγκ ή να το χρησιμοποιεί σε άλλες μορφές μετακίνησης ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.

Σημειώση: Photo by Maxpixel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ