Γερμανία και ΔΝΤ “κατεβάζουν” τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών στο Eurogroup της Σόφιας

Μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Ελλάδα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας και τις εξελίξεις στο χρέος.

Όπως έγινε σαφές και από το πρόσφατο Washington Group, οι δύο πλευρές διαφωνούν για το πώς θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, γεγονός που περιορίζει τις προσδοκίες να υπάρξουν εξελίξεις στο Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή.

Τον πήχη των προσδοκιών κατέβασε ήδη από την συνάντηση της Ουάσιγκτον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε σαφώς τις ενστάσεις του τόσο για τα 88 προαπαιτούμενα, μέρος των οποίων καθυστερεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, όσο και για τις προτάσεις του ΔΝΤ αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο ζητά να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και ανά έτος αξιολόγηση της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί. Το ΔΝΤ από τη μεριά του επιμένει για μια γενναία ελάφρυνση του χρέους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως σημειώνει, «κούρεμα».

Η διάσταση αυτή των δύο πλευρών δεν αναμένεται να γεφυρωθεί σύντομα και σίγουρα όχι μέχρι το Eurogroup της Σόφιας, καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να κρατά «κλειστά τα χαρτιά της» -όπως έκανε και άλλες φορές στο παρελθόν- και αρκείται σε διαρροές στον γερμανικό τύπο για τις προθέσεις της.

Η Ελλάδα, πάντως, από τη μεριά της έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας. Το επανέλαβε, άλλωστε, για μια ακόμη φορά εχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όμως, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, δεν είναι στο χέρι της Αθήνας να το αποφασίσει. Από την μία οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα, αναιτιολόγητες οι περισσότερες, και από την άλλη η άρνηση της Ελλάδος να δεχθεί προληπτική γραμμή στήριξης, δίνουν πάτημα στη Γερμανία να εγείρει ενστάσεις.

Με άλλα λόγια, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν: η Γερμανία και το ΔΝΤ διαφωνούν για το πώς θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και η Ελλάδα περιμένει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ