Τσίπρας: Πάμε σε καθαρή έξοδο με δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο

«Πετυχαίνουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία το πρόγραμμά, ανορθώνουμε την οικονομία και ανοίγουμε την πρόσβαση στις αγορές χρήματος για τα ελληνικά ομόλογα μετά από 8 χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γίνεται, όπως είπε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινωνικό σώμα. «Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, χωρίς να διαρρηγνύουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και τις οποίες εκφράζουμε. Με συμβιβασμούς, επώδυνες αποφάσεις, όμως κατορθώνοντας να ανακόψουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα». «Έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα της διαδρομής και το χειρότερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας στο τέλος», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο -όπως είπε- δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

«Το σχέδιο ανάπτυξης που εκπονούμε και το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup, λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 και υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει το σαφές στίγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, αξιών και στόχων. Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητάς της, μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, με προσανατολισμό στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την παράταση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε συνέχεια, ούτε παράταση του μνημονίου, ούτε δήθεν έξοδος ή μη καθαρή έξοδος. Αυτό που υπάρχει είναι η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτήν την έννοια, η καθαρή έξοδος», επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μεμιάς θα περάσουμε «σε ημέρες αφθονίας και σπατάλης ή ότι δεν παραμένουν σοβαρές πληγές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ