Με iPad, Rolling Stones και Beatles η Κούβα μπαίνει στην μετά-Κάστρο εποχή

Ο νέος ηγέτης της Κούβας Miguel Díaz-Canel που αναμένεται σήμερα Πέμπτη να αναλάβει κι επίσημα τα ηνία μιας από τις πιο συζητημένες και αμφιλεγόμενες χώρες του κόσμου, είναι σχετικά άγνωστος στο πλατύ κοινό και αποτελεί ένα από τα “αγαπημένα παιδιά” του Φιντέλ Κάστρο. 

Ο Diaz-Kanel είναι 57 ετών, είναι απόφοιτος κολεγίου της Σάντα Κλάρα και μετά την στρατιωτική του θητεία μπήκε στους κόλπους του κόμματος, για να φτάσει σήμερα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Το Το 1987, προσχώρησε στην Ένωση Νέων Κομμουνιστών και ανέβηκε στην ιεραρχία. Μέχρι το 1994, ήταν πρώτος γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Villa Clara. Οι γείτονες λένε ότι δεν μετακόμισε στα μεγαλύτερα σπίτια που παρείχε η κυβέρνηση στους ανθρώπους οι οποίοι κατείχαν αυτή τη θέση.

Το 2003 ονομάστηκε πρώτος γραμματέας της πιο πυκνοκατοικημένης επαρχίας Holguin στην ανατολική Κούβα και εισήλθε στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα από τα υψηλότερα όργανα λήψης αποφάσεων, ενώ το 2013, ο Κάστρο ονόμασε τον Díaz-Canel πρώτο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Díaz-Canel μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ήταν καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Santa Clara. Χρόνια αργότερα, τοποθετήθηκε Υπουργός Παιδείας της Κούβας.

Η επίσημη τελετή παράδοσης της εξουσίας θα γίνει απόψε, σε μια σημαδιακή ημερομηνία τόσο για την Κούβα όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη, αφού σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια έγινε η εισβολή στον “κόλπο των χοίρων” η οποία οδήγησε στο εμπάργκο των ΗΠΑ και της διαμόρφωση του σύγχρονου Κουβανικού κράτους. 

Ο Diaz-Canel θεωρείται μεν σθεναρός και αφοσιωμένος κουμουνιστής, όμως έχει έχει ιδιαίτερα καλή επαφή με την νεότερη γενιά της χώρας και θεωρείται η καλύτερη επιλογή σε μια εποχή που αυτή η νέα γενιά δείχνει να απομακρύνεται από τις παραδοσιακές αξίες του Κάστρο που διαμόρφωσαν την Κούβα. Όπως αναφέρει ο ο Christopher Sabatini, λέκτορας των διεθνών σχέσεων και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο οποίος έχει σπουδάσει την Κούβα. Είπε ότι το καθεστώς της Κούβας “έχει παρουσιάσει προσεκτικά ένα προφίλ ενός ανθρώπου που του αρέσουν οι Rolling Stones, του αρέσουν οι The Beatles, έχει ένα iPad”, δήλωσε ο Sabatini. “Αυτό εμένα μου δείχνει μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία προβολής του προφίλ του ως δημόσιες σχέσεις”, πρόσθεσε.

Ο Diaz-Canel έχει δύσκολες μέρες μπροστά του καθώς θα πρεπει να διαχειριστεί σημαντικά θέματα για τη χώρα, καθώς η ζώνη της Νότιας Αμερικής έχει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και παραδοσιακοί σύμμαχοι της χώρας (βλ. Βενεζουέλα) πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Επίσης το “άνοιγμα” των ΗΠΑ και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κράτη είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος στοn νέο ηγέτη της χώρας, αν και η χείρα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έναρξη διαπραγματεύσεων για εμπορική συνεργασία είναι ένα θέμα που μπορεί να του δώσει μια διέξοδο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ