Η Τουρκία προκαλεί: “Τουρκικό έδαφος τα Ίμια”! Αντιδράσεις από Αθήνα

Σε μια πρωτοφανή δήλωση που δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα και κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και μια κατάφωρη “επίθεση” κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιέλαβε τα Ίμια στην τουρκική επικράτεια. “Τα Ίμια, τα νερά γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία”.

Η πρωτοφανής αυτή δήλωση από την τουρκική πλευρά που ξεπέρασε κάθε όριο έρχεται σε απάντηση της έκθεσης της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ επικρίνει ταυτόχρονα την Ευρώπη για τη στάση της χαρακτηρίζοντας λάθος και απαράδεκτο να βάζει τον εαυτό της στη θέση του διαιτητή ή του δικαστηρίου για να βγάλει μια κρίση με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της ένωσης».

«Η στήριξη αυτή που δίνεται ως “carte blanche” από την ΕΕ στα κράτη μέλη της στις διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συνεισφέρει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Τέτοια στάση αντιβαίνει στις ίδιες τις αξίες της ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από Αθήνα

Η Αθήνα απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος σε δήλωση του ανέφερε πως “Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται” ενώ τόνισε πως η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα των τελευταίων ημερών με την ελληνική σημαία και τις δηλώσεις από την τουρκική πλευρά περί υποστολής της από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος, λέγοντας πως “ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει» και πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας.

Oσον αφορά στην κίνηση των τριών νέων να υψώσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος, υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες».

«Η σημαία σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Γι’ αυτό και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας τόνισε:

«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ