Άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν ευρωβουλευτές και στο οποίο καλείται η Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, συζήτησε εχθές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές στην πρόταση ψηφίσματος έχουν δώσει ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι το θέμα θίγει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης αλλά και ότι αυτό αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

«Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ αλλά απομακρύνεται από την ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου».

Ωστόσο, ο Επίτροπος τόνισε ότι λόγω της κατάστασης στη Συρία είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος με την Τουρκία και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις. Κάλεσε, λοιπόν, όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν ώστε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο, ενώ ζήτησε από την Τουρκία να αποφύγει τις τριβές με κράτη της ΕΕ και πολύ περισσότερο με ένα κράτος σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η όποια ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Επιτροπής προς τους πρόσφυγες της Τουρκίας δεν πάει στο τουρκικό κράτος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα έως ότου απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Παράλληλα, ζήτησε από την Επιτροπή και το Συμβούλιο πιέσουν την Τουρκία και να λάβουν μέτρα. «Ισχυρό, καθαρό και ομόφωνο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ηγεσία Ερντογάν: Ολοκληρώσετε άμεσα τη δικαστική διαδικασία! Ελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς! Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας, είναι απαίτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και της Κομισιόν. Και του Συμβουλίου», ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.

Για πολιτική ομηρεία που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και καλής γειτονίας μίλησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να εκπλήξει θετικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εξέφρασε την ανησυχία του για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Οι δυο στρατιωτικοί όμως έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάφεραν να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία: Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους. Και θα το πετύχουμε», σημείωσε ο Στ. Κούλογλου.

Δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά μια συμπεριφορά που αγγίζει συνολικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τόνισε με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης, ενώ ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής δήλωσε ότι «απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της ΕΕ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δικονομικά προσχήματα και ανέξοδες διπλωματικές δηλώσεις».

Την Ελλάδα στήριξαν και οι ευρωβουλευτές άλλων χωρών, καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκαν σε παρόμοιες περιπτώσεις ομηρίας Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Οι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες στήριξαν στις ομιλίες τους όλοι ανεξαιρέτως την Ελλάδα καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας ενώ αναφέρθηκαν σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις ομηρίας ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές ζήτησαν ομόφωνα την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, όπως καταγράφεται και στο ψήφισμα που θα τεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση την Πέμπτη 19 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ