Τζ. Κόμι: Επικίνδυνος και ηθικά ανίκανος να κυβερνήσει ο Τραμπ

Νέα επίθεση κατά του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι, χαρακτηρίζοντας τον πλανητάρχη ηθικά ανίκανο να κυβερνήσει, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο αντρών εδώ και μερικούς μήνες.

Ο Τζ. Κόμι, που ήταν μεταξύ εκείνων που απολύθηκαν από τον Τραμπ (απομακρύθηκε από τη θέση του στις 9 Μαΐου 2017, με απόφαση του Τραμπ), σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο και το ABC News τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι επικίνδυνος, ακατάλληλος από ηθική άποψη για να ασκεί το αξίωμα και κάνει τρομακτική ζημιά στους θεσμικούς κανόνες. Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας, ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας»

Ο πρώην διευθυντής του FBI δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να έχουν οι Ρώσοι «κάτι στα χέρια τους» με το οποίο «κρατάνε» τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμένος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική (από αυτές τις αξίες) είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει. Ένας άνθρωπος (…) που μιλάει και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κομμάτια κρέατος, που λέει μόνιμα ψέματα για θέματα μεγάλα και μικρά και επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, για ηθικούς λόγους. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική δήλωση», ανέφερε ο Τζ. Κόμι.

Στη συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής του FBI αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωσή του προς τον πλανητάρχη για τα όσα ακούγονταν σχετικά με τις πόρνες και την παραμονή του στη Μόσχα, η οποία έγινε πριν ορκιστεί ο Τραμπ. «Έγινα όσο αναλυτικός χρειαζόταν. Άρχισαν να του λέω ότι η φήμη ήταν πως είχε εμπλακεί με πόρνες σε ξενοδοχείο στη Μόσχα το 2013 και πως οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν το περιστατικό σε video. Με διέκοψε πολύ αμυντικά και άρχισε να λέει “φαίνομαι σαν ένας τύπος που χρειάζεται πόρνες;”. Δεν απάντησα, θεώρησα ότι ήταν ρητορική ερώτηση. Και του είπα πως δεν το πιστεύουμε αλλά του το λέμε για να το γνωρίζει».

Ο Κόμι υποστήριξε ακόμη πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Αμερικανός Πρόεδρος να είναι εκτεθειμένος σε εκβιασμό από τη Ρωσία, με αφορμή τον ισχυρισμό ότι ο Τραμπ ήταν παρών όταν δύο ιερόδουλες ούρησαν η μια πάνω στην άλλη το 2013 σε ένα ξενοδοχείο στη Μόσχα.

«Είναι πιθανό, αλλά δεν το ξέρω», απάντησε χαρακτηριστικά όταν ο Τζορτζ Στεφανόπουλος ρώτησε αν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις φήμες για το ταξίδι αυτό του Τραμπ στη Μόσχα.

Σε ότι αφορά τον πρώην διευθυντή του FBI, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέιμς Κόμι απολύθηκε ενώ το FBI ερευνούσε την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και τη Ρωσία για να επηρεαστεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο, ο Τραμπ είχε αιτιολογήσει την αποπομπή του Κόμι με αφορμή τον τρόπο που το FBI χειρίστηκε την έρευνα για τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον, όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ η βιογραφία του Τζ. Κόμι με τίτλο «A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership», προδημοσιεύσεις της οποίας έχουν ήδη προκαλέσει σάλο καθώς ο πρώην διευθυντής του FBI επιτίθεται στον Τραμπ τον οποίο κατηγορεί πως έχει εμμονή με την εικόνα του και ελάχιστα τον ενδιαφέρει το κοινό καλό.

Αντιδρώντας στις προδημοσιεύσεις αυτές, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Τζ. Κόμι μέσω Twitter την προηγούμενη Κυριακή, όπου έγραψε πως η έρευνα για τα e-mails της Κλίντον είχε γίνει με «ηλίθιο» τρόπο και κατηγόρησε τον Κόμι ότι ήταν «βύσμα». Ακόμη, διέψευσε πως είχε απαιτήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI να ορκιστεί πίστη στον ίδιο.

Ο Κόμι «θα μείνει στην ιστορία ως ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ διευθυντής του FBI στην ιστορία, μακράν!», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ