Έκαιγαν κλαδιά με 8 μποφώρ και έγινε στάχτη η μισή Ηλεία, εκκενώθηκαν χωριά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το βράδυ της Κυριακής ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Φρίξα, Σκυλλουντία και Καλυβάκια της Ηλείας, για την αποφυγή να απειληθούν εκ νέου κατοικημένες περιοχές.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων γεγονός που βοηθά το έργο των πυροσβεστών, στον περιορισμό των πύρινων μετώπων, καθώς πλέον συνδράμουν το έργο τους και εναέρια μέσα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο, ενώ καλύτερη είναι και η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Σκιλλουντία Ηλείας. Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί σε χαράδρα, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή επιχειρούν στο σύνολό τους στο σημείο.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλείται κανένας οικισμός. Δραματικές, ωστόσο, ήταν οι ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στην Ηλεία εχθές το βράδυ, με την φωτιά να μπαίνει στο χωριό Σκιλλουντία και να καίει τα πρώτα σπίτια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα σταμάτησε εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς είχε μετακινηθεί προς τα χωριά Σκιλλουντία και Νέα Σκιλλουντία, ενώ νωρίτερα είχαν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες, στην περιοχή Φρίξα της Ηλείας.

Οι κάτοικοι του χωριού Σκιλλουντία είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού και απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία η οποία με περιπολικά και ηχητικά μηνύματα ενημέρωνε για την εκκένωση ή την απομάκρυνση από τα επικίνδυνα σημεία.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, οι φωτιά που ξεκίνησε εχθές και απείλησε σπίτια και οικισμούς στην Ηλεία, ξεκίνησε από κατοίκους που έκαιγαν κλαδιά από ελιές, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ.

«Πλήθος συμπατριωτών μας που πήγαν να κάψουν κλαδιά με αυτό τον καιρό. Είναι εγκληματική αμέλεια, δεν μπορεί να γίνεται εδώ, με αυτή την ιστορία. Πριν από έναν μήνα, είχαμε 3 που έφτασαν στο αυτόφωρο αλλά οι υπόλοιποι δεν συνετίζονται», πρόσθεσε ο Γ. Γεωργιόπουλος. «Ξύπνησαν εφιάλτες του 2007 και όπως είπε ο πρόεδρος του χωριού τέτοια απειλή ούτε τότε δεν είχαμε», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Μιλώντας τέλος για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είπε ότι «έχουμε σήμερα μια καλύτερη ημέρα. Πέταξαν τα πρώτα καναντέρ γιατί χθες ο αέρας ήταν 8 μποφόρ», ενώ όπως είπε το μέτωπο είναι προς το χωριό Καλυβάκι.

«Τα πύρινα μέτωπα είναι σε χαράδρες. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα γιατί χθες δεν είχαμε την ευτυχία να τα έχουμε μαζί μας», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος. Όπως εξήγησε η φωτιά καίει την περιοχή «απέναντι από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπιας προς τη νότια Ηλεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά είναι σε ύφεση καθώς «δεν έχουμε τον αέρα που είχαμε χθες». «Έχει καεί μια μεγάλη περιοχή, ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα», πρόσθεσε ο Δ. Μπαλιούκος. Επιβεβαιώνοντας το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας είπε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα, διώξαμε τις φλόγες μέσα από τις αυλές των σπιτιών» προσθέτοντας ότι «κανένα σπίτι δεν έπαθε ζημιά».

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό το φως… λάμπας πετρελαίου, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, των αντιπεριφερειαρχών Γεωργιόπουλου και Μητρόπουλου, του δημάρχου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Δ. Μπαλιούκου, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Παπασωτηρίου και συνεργατών τους στην Σκιλλουντία.

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Κυριακόπουλος και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Πετρούτσος.

Τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετέφερε στους πυροσβέστες ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, στο περιθώριο της σύσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε άμεση και συχνή ενημέρωση για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της καταστροφής στον πολύπαθο νομό.

Ενημερώθηκε τόσο από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όσο και από το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ είχε επαφή και με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ