Η διαμάχη στη Συρία “εκτοξεύει” τις τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του βαρελιού Brent σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 την εβδομάδα που τελειώνει και οι διενέξεις στην Συρία συμβάλουν στο να εκτοξευθεί ακόμα ψηλότερα. 

Η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για το μαύρο χρυσό έχει ανοδική πορεία (όπως συμβαίνει πάντα στις περιόδους παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης) και η ισχυρή ένωση των χωρών παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να περιορίζει την παραγωγή προκειμένου να μειωθεί η συνολική προσφορά πετρελαίου (και συνεπώς να αυξηθεί η τιμή του). 

Παράλληλα, με ένα ασθενέστερο δολάριο (καθιστώντας το φθηνότερο και πιο ελκυστικό για άλλες χώρες να αγοράσουν πετρέλαιο) καθώς και η δηλωμένη πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να φτάσει την τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι (έναντι περίπου 72 τώρα), με την απειλή των νωπών γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή – που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού σε μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή  – βοήθησε να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, αν και μερικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί μόνο να είναι μια βραχυπρόθεσμη τάση.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ οι οποίες τις τελευταίες μέρες βλέπουν τις μετοχές τους να “προσγειώνονται”. 

Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων είναι γενικά κακές ειδήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς αντιμετωπίζουν ουσιαστικά δύο επιλογές: να απορροφήσουν το ίδιο το κόστος των καυσίμων (βλάπτοντας τα κέρδη τους) ή να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων, ενδεχομένως αποθαρρύνοντας τους επιβάτες να πετάξουν εντελώς. Για να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως κάνουν trade με τις τιμές των καυσίμων και κλειδώνουν τις τιμές που θα πληρώσουν στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι πως αμερικανικές εταιρείες όπως η United και η American Airlines σταμάτησαν το trade όταν οι τιμές ήταν χαμηλές, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. 

Όμως οι αεροπορικές και τα κόστη τους δεν επηρεάζουν τόσο πολύ την καθημερινότητα όσο η αύξηση του κόστους μεταφοράς των αγαθών στην αγορά, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών και αυτό με τη σειρά του θα παρασύρει τον πληθωρισμό και όλη την αγορά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ