Το μετάνοιωσε ο Τραμπ και προσπαθεί να επιστρέψει στην εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού

Μπορεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού να ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να “αποτινάξει” από την χώρα τις συμφωνίες του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα, όμως όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους συμβούλους του να εξετάσουν την δυνατότητα επανένταξης.

Ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο Larry Kudlow και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να επανέλθουν στην εταιρική σχέση μεταξύ των κρατών του Ειρηνικού, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Lindsay Walters. Θέλει να “εξετάσουν εκ νέου αν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία”.

Η οδηγία του Τραμπ δόθηκε στους γερουσιαστές με τους οποίους είχε συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με τους δασμούς της Κίνας στα γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, απόφαση που αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην αμερικανική αγροτική βιομηχανία, ενώ εξερχόμενος ο γερουσιαστής Sasse δήλωσε πως η εμπορική συμφωνία των 12 χωρών που συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και εγκαταλείφθηκε από τον Τραμπ θα είναι ο «καλύτερος τρόπος» για την αντιμετώπιση των εικαζόμενων καταχρήσεων του κινεζικού εμπορίου.

“Η κινεζικές πρακτικές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά ο μόνος καλύτερος τρόπος που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, θα είναι να καθοδηγήσουμε όλα τα κράτη της συμφωνίας του Ειρηνικού να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ, αντί να πάνε με το μέρος της Κίνας” δήλωσε ο Sasse. Παρόλα αυτά ίσως είναι ήδη αργά για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην Συμφωνία του Ειρηνικού, καθώς τα υπόλοιπα 11 κράτη υπέγραψαν τον Μάρτιο νέα συμφωνία με την ονομασία Συνολική και προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού, η οποία όμως ακόμα δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. 

Χθες ο Sasse δήλωσε πως ο Τραμπ πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμα να συμμετάσχουν στη συμφωνία. “Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε “πολλές φορές” ότι πιστεύει ότι μπορεί να είναι πιο εύκολο να προσχωρήσει στη συμφωνία τώρα, είπε ο γερουσιαστής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ