Βλαντ Γιατσένκο: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια κοινωνία χωρίς μετρητά»

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε  μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» μια και το 2017 εκτιμάται ότι οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν κατά 10,5% φτάνοντας τα 522 δισεκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα φτάσουν τις 726 δισεκατομμύρια συναλλαγές έως το 2020.

CTO και συνιδρυτής της RevolutΒλαντ Γιατσένκο, (αριστερά στη φωτογραφία μαζί με τον CEO της Revolut Νικολάι Στορόνσκι) δήλωσε σχετικά: «Οι επιχειρήσεις, ιδίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να προσαρμοστούν καθώς κινούμαστε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Με την άνοδο των ανέπαφων πληρωμών μέσω Smartphones, ελπίζω και πιστεύω ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα είναι δυνατή στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο εδώ στην Revolut δημιουργούμε υπηρεσίες που καθιστούν ακόμη πιο εύκολη την πραγματοποίηση ασφαλών, χωρίς μετρητά πληρωμών».

Η αύξηση πληρωμών χωρίς μετρητά οφείλεται στην ευκολία, στην άνεση και την ασφάλεια και, όπως πολλοί υποστηρίζουν, μειώνουν τον κίνδυνο εγκληματικότητας.

Στην Ευρώπη, η Σουηδία φαίνεται να οδηγεί τον δρόμο σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, με το 36% του πληθυσμού να αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ μετρητά, ενώ το 25% των Σουηδών χρησιμοποιεί μετρητά μόνο μία φορά την εβδομάδα, από το 63% το 2013. Μετρητά χρησιμοποιούνται σήμερα σε λιγότερο από το 20% των συναλλαγών στα σουηδικά καταστήματα, με το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990.

Ο Βλαντ Γιατσένκο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει τις «σουηδικές ιδέες» αν θέλει να είναι ηγέτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και υπογραμμίζει ότι: «Αν η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μια χώρα χωρίς μετρητά, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να ενθαρρύνουμε τη χρήση τεχνολογιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά, όπως για παράδειγμα η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων σε λεωφορεία και Μετρό, οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό. Δυστυχώς, οι ελληνικές υποδομές είναι πίσω από χώρες όπως η Σουηδία και ο σχετικά μεγάλος πληθυσμός δεν αποτελεί ιδανικό τεστ για την κοινωνία χωρίς μετρητά. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι οι τράπεζες υιοθετήσουν πλήρως αυτές τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις μεγάλες τράπεζες. 
Τέλος, οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν πολύ ισχυρή συναισθηματική σχέση με τα μετρητά, ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιούν τόσο πολύ, οπότε είναι καλύτερο να κάνουμε αργά τη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. 
Πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, δεν έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία, οπότε πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάβαση σε μια πλήρη χωρίς μετρητά εποχή».

Στην Ελλάδα, φαίνεται να υιοθετούμε αργά αυτή τη νέα τάση, με το 39% όλων των καρτών να είναι ανέπαφες και 1 στους 8 (15%) Έλληνες αγοραστές να ισχυρίζονται ότι δεν χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά σε καθημερινή βάση. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2025 η χρήση μετρητών θα μειωθεί μόλις στο 25%, σε σύγκριση με το 45% το 2015 σύμφωνα με την Revolut.

Οι ψηφιακές πληρωμές έχουν εκτοξευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, όπως  για παράδειγμα στη Σομαλιλάνδη όπου οι μισές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2017 είναι ηλεκτρονικές, αλλά και σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα και ο Καναδάς, όπου το 56% των συναλλαγών είναι χωρίς μετρητά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ