ΕΚΤ: “Τελευταία και καταϊδρωμένη” η Ελλάδα σε ανάπτυξη, κατανάλωση και ευημερία

Οι αριθμοί μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, όμως δύσκολα θα μπορέσει να αμφισβητήσει κάποιος τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η ουραγός της Ευρώπης, καταγράφοντας τις χαμηλότερες επιδόσεις σε βασικούς δείκτες ευημερίας και ανάπτυξης.

Η έκθεση που λαμβάνει υπόψη τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, δείχνουν την δυσμενή θέση της χώρας και καταδεικνύουν πως η Ελλάδα μέσα στο 2017 είχε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη με 1,4%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 2,3%, ενώ η Ιρλανδία που επίσης πέρασε από μνημόνιο, καταγράφει ανάπτυξη ρεκόρ 5%.

Η μικρή ανάπτυξη φαίνεται στους δείκτες ιδιωτικής κατανάλωσης, οι οποία με αύξηση μόλις 0,1% ήταν η χαμηλότερη σε όλη την ευρωζώνη, η οποία είχε μέσο όρο στο 1,6%. Η ιδιωτική κατανάλωση και η συμβολή της στην ανάπτυξη, φαίνεται στο παράδειγμα της Ιρλανδίας η οποία είδε την ανάπτυξη ρεκόρ, να συνοδεύεται με κατανάλωση ρεκόρ, η οποία έφτασε σε αύξηση 3%, ακολουθούμενη από αύξηση 2,2% στην Πορτογαλία και +2,4% στην Ισπανία. 

Η ιδιωτική κατανάλωση στη χώρα μπορεί να αυξήθηκε ελάχιστα, αλλά έστω κι έτσι ήταν καλύτερη από την κρατική κατανάλωση, η οποία μειώθηκε κατά 1,1%, σε μια περίοδο που σε όλη την ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,2%. Η Ιρλανδία είχε επίσης αύξηση της κρατικής κατανάλωσης 1,6%, όμως σε αυτό τον τομέα πρωταθλήτρια ήταν η Κύπρος με αύξηση 2,7%.

Οι χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις Ελλάδας έχουν επίπτωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το οποίο όχι μόνο παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το χάσμα με τα κράτη της Δύσης μεγαλώνει καθώς η θέση τους ισχυροποιείται. Μάλιστα την Ελλάδα πλέον πλησιάζουν και χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που κατέγραψαν τα προηγούμενα κράτη ταχύτατη σύγκλιση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κατά μέσο όρο σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί εισόδημα 19.900 ευρώ το χρόνο (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές και προσαρμοσμένο με βάση το κόστος ζωής), έναντι 54.600 ευρώ για κάθε Ιρλανδό, όταν πριν την κρίση το μέσο εισόδημα στην Ιρλανδία ήταν 30.800 ευρώ, κάτι που δείχνει πως η Ιρλανδία όχι μόνο έχει ξεπεράσει την κρίση,αλλά έχει καταγράψει σημαντικά βήματα ανάπτυξης. 

Στην Ελλάδα προ κρίσης (μέσος όρος περιόδου 1999-2008) αντιστοιχούσαν 20.400 ευρώ σε κάθε πολίτη. Στην -σχετικά- φτωχή Πορτογαλία το μέσο εισόδημα είναι στα 23.100 ευρώ, έναντι 18.100 ευρώ προ κρίσης. Στην Κύπρο το μέσο εισόδημα είναι 24.600 ευρώ έναντι 29.900 ευρώ προ κρίσης. Κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη το μέσο εισόδημα σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 31.700 ευρώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (τα στοιχεία είναι του 2016), έναντι 24.300 ευρώ προ κρίσης. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ