Υπέκυψε στις πιέσεις το ΚΑΣ και έδωσε άδεια για τα γυρίσματα στο Σούνιο

Ύστερα από δεύτερη αίτηση της εταιρείας παραγωγής, τελικά το ΚΑΣ έδωσε την άδεια για τα γυρίσματα στο Σούνιο της σειράς του BBC “The Little Drummer Girl”. 

Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2018 και θα διαρκέσουν λιγότερο από ότι είχε ζητηθεί στην πρώτη αίτηση της εταιρείας παραγωγής η οποία και είχε απορριφθεί. Η άδεια δόθηκε από τις 7:00 το πρωί ως τη 1:00 το μεσημέρι. Και όχι ως τις 7:00 το απόγευμα, όπως ήταν το αρχικό αίτημα το οποίο προκάλεσε το «όχι» του ΚΑΣ, αλλά και την έντονη κριτική εναντίον του Συμβουλίου.

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν τη θετική γνωμοδότησή τους κατά πλειοψηφία. Τα δύο μέλη που μειοψήφισαν, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Αλλά με την προϋπόθεση τα γυρίσματα να γίνουν εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου.

Η απόρριψη από την μεριά του ΚΑΣ της πρώτης αίτησης είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από άλλους φορείς. Σύμφωνα με το πρώτο σκεπτικό του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, “Θεωρήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ ότι θα προκαλούσε αναστάτωση στην ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του χώρου κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, που αναμένεται έντονη τουριστική κίνηση”. Επίσης διευκρινίζει ότι κατά τη συζήτηση του θέματος, «οι εναλλακτικές προτάσεις που αναπτύχθηκαν παρουσία και εκπροσώπου της παραγωγού εταιρείας, δεν ήταν ικανοποιητικές και τα μέλη δεν αποδέχτηκαν την πρόταση ως είχε».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός “προέτρεψε την εταιρεία παραγωγής να καταθέσει νέα πρόταση με μειωμένο αριθμό ωρών για την κινηματογράφηση ή κατανομή των γυρισμάτων σε περισσότερες από μία ημέρες” και καταλήγει λέγοντας ότι “το ΥΠΠΟΑ θεωρεί σημαντική, στηρίζει την παροχή επενδυτικού κινήτρου (cash rebate) και συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο την προσέλκυση διεθνών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ