Ντάισενμπλουμ: Τα σύνορα της Ευρώπης είναι πιο σημαντικά από την οικονομία, Ελλάδα και Ιταλία θέλουν βοήθεια

Σε συνέντευξη του στο BBC ο μέχρι πριν λίγο καιρό επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε λόγο για τις προσφυγικές ροές και την ανάγκη αύξησης των ελέγχων. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να δοθεί βοήθεια σε Ελλάδα και Ιταλία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον έλεγχο αυτών των ροών. 

“Πρέπει να επικεντρωθούμε στους συνοριακούς ελέγχους και στην κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιταλούς και τους Έλληνες μόνους σε αυτό” τόνισε ο Γερούν Ντάισενμπλουμ. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup συνέχισε αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τις προσπάθειες του για την υλοποίηση μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, και υποστήριξε πως ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει πείσει το μπλοκ να ακολουθήσει τα σχέδια του, ενώ προέβλεψε πως τα σχέδια του Μακρόν δεν πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα. 

Ο Γερούν Ντάισενμπλουμ αναφέρθηκε και στο Brexit και την επόμενη μέρα της Ευρώπης μετά από αυτό, με την Ευρώπη να χρειάζεται κατά τη γνώμη του ένα υπουργό Οικονομικών για όλη την Ευρωζώνη κάτι για το οποίο συμφωνεί απολύτως με τον Μακρόν και το οποίο θα ήταν “ένα σύμβολο βαθύτερης ολοκλήρωσης”.

“Οι οικονομικές πτυχές του οράματος του για ολοκλήρωση είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από την ασφάλεια και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης”, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι οι οικονομικές προτάσεις Μακρόν δεν θίγουν “τις πραγματικές αδυναμίες της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται “τα σύνορα, η ασφάλεια και η υπερεξάρτηση από τις τράπεζες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ