Απαλλαγή φόρου και ΦΠΑ για Airbnb, που κρύβονται οι παγίδες;

Παρά το πρόσφατο “κυνήγι” της πλατφόρμας Airbnb και την επιβολή φόρου για τα εισοδήματα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης, υπάρχουν και εκπτώσεις που ωφελούν ένα μεγάλο κομμάτι των φορολογούμενων. Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και τα τεκμήρια, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, ενώ παράλληλα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι υπηρεσίες όπως η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Παράλληλα με αυτό, άνεργοι, φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα, απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει το αμέσως προσεχές διάστημα από τη Βουλή, επιτρέποντας στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να απαλλαγούν από τον “βραχνά” των τεκμηρίων τα οποία υπολογίζονται με την κλίμακα των μισθωτών. 

Για να μπορέσουν όμως οι φορολογούμενοι να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να πιάσουν το όριο των αποδείξεων μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, το υπολειπόμενο ποσό θα φορολογηθεί με 22%. 

έτσιμε αυτό τον τρόπο, κάποιος φορολογούμενος με εισόδημα 4.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις πληρωμών με κάρτες, ύψους 400 ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ