O ESM ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μέσω τηλεδιάσκεψης ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σηματοδοτώντας και επίσημα το τέλος της τρίτης αξιολόγησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM η απόφαση ακολουθεί την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την έγκριση που συμπληρωματικού MoU. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή χρέους, ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας. 

Τα χρήματα προς την Ελλάδα θα δοθούν σε 2 δόσεις, με τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία της χώρας αύριο Τετάρτη κι από αυτά τα τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, τα 1,9 δισ. ευρώ θα πάνε για το “ταμειακό μαξιλάρι” που σχηματίζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα μπει στα ταμεία τον Απρίλιο και μόνο υπό την προϋπόθεση πως στο μεσοδιάστημα η Αθήνα θα έχει μειώσει τις καθυστερήσεις των πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει συνεχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: “Η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ολοκλήρωση εκτεταμένου σετ μεταρρυθμίσεων. Περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, την συλλογή δημοσίων εσόδων, τη φορολογική πολιτική και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ