“Καλπάζει” ο χρυσός στις διεθνείς αγορές

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η τιμή του χρυσού έχει ανοδική πορεία, φτάνοντας στο σημείο να σημειώσει υψηλό πέντε εβδομάδων, με τους επενδυτές να έχουν ρίξει όλη τους την προσοχή στον απειλούμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνας και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός στις παγκόσμιες αγορές.

Το δολάριο που τις τελευταίες μέρες έχει καθοδική πορεία, έχει βοηθήσει την στροφή των αγοραστών προς τον χρυσό, όμως οι παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για πιθανή εξαίρεση της Κίνας από τους νέους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ, περιόρισε τα κέρδη του. 

Οι ΗΠΑ όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον δεν είχαν σταθμίσει καλά τα επακόλουθα της κήρυξης ενός εμπορικού πολέμου με τον υπόλοιπο πλανήτη και τις επιπτώσεις που θα είχε και στην δική τους οικονομία και όπως δείχνουν τα πράγματα ψάχνουν τρόπους να πάρουν πίσω κάποια από τα κομμάτια των δασμών που επέβαλαν. 

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ δεν θα διαταράξουν τις σχέσεις που έχουν οικοδομήσει με δυνατούς εταίρους και προσπαθούν να αναδιπλωθούν τόσο για τα λόγια όσο και για τις πράξεις τους. Αυτή η υπαναχώρηση και η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης, ανέστρεψε το κλίμα στην Wall Street και ανέκοψε λίγο την πορεία του χρυσού. 

Παρόλο όμως το “φρένο” από αυτά τα νέα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με κέρδη 0,4% ή 5,10 δολ., στα 1.355 δολ. η ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ