Γαλλία: Νεκρός ο δράστης και δύο όμηροι, φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού πρακτορείου, η κατάσταση ομηρίας στο σούπερ-μάρκετ της νότιας Γαλλίας, έληξε με την δράση των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες σκότωσαν τον δράστη της επίθεσης. Επιπλέον δύο άτομα έχασαν την ζωή τους ενώ υπάρχουν και τραυματίες, ένας από τους οποίους είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση. Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός και οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. 

Όλα άρχισαν όταν γύρω στις 11 το πρώι (τοπική ώρα) ο δράστης αφού πυροβόλησε εναντίον τεσσάρων αστυνομικών, τραυματίζοντας τον έναν, εισέβαλε σε σούπερ μαρκετ της της πόλης Τρεμπ, άνοιξε πυρ και κράτησε οκτώ ομήρους. Μια ώρα μετά, ο δράστης ελευθέρωσε τους ομήρους και κράτησε μέσα μόνο ένα αστυνομικό. 

Όλες οι πληροφορίες που έχουμε έως τώρα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, επιβεβαιώνοντας πως έχει τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αστυνομικός. 

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως όλα δείχνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. 

Τοπικά μέσα, σύμφωνα με το RT, αναφέρουν πως ο δράστης της επίθεσης δηλώνει πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Europe 1, πως φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ», μπαίνοντας στον χώρο. 

Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο ένοπλος φώναζε «ο θεός είναι μεγάλος» (στα αραβικά) και συμπλήρωσε πως απείλησε ότι «θα σας σκοτώσω όλους». 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 30χρονο, μαροκινής καταγωγής, γνωστό στις αρχές.
Το πρακτορείο Reuters και το γαλλικό δίκτυο BFM μετέδωσαν ότι ο δράστης ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντελσλάμ, του μοναδικού βομβιστή που επέζησε από την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως ο δράστης είχε υποστηρίξει ότι η επίθεση έγινε ως εκδίκηση για όσα γίνονται στη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ