ΟΟΣΑ: “Προφητεύει” μείωση του αφορολόγητου από το 2019, ένα χρόνο πριν τη συμφωνία με τους θεσμούς

Στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 που πραγματοποιείται στο Μπουένος Άϊρες, ο ΟΟΣΑ παρουσίασε την μελέτη του “Going for Growth” σύμφωνα με την οποία η χώρα μας αν και έχει καταφέρει να εφαρμόσει μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, φέρνοντας το παράδειγμα του Εισοδήματος Αλληλεγγύης, έχει ακόμα πολλά και μεγάλα αγκάθια να αντιμετωπίσει. 

Τα προβλήματα που εντοπίζει ο ΟΟΣΑ είναι η μαύρη εργασία, η επιδοματική αντιμετώπιση των ανέργων και οι μεγάλες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, “Σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, αλλά επίσης η Ιταλία και η Ελλάδα, η αδήλωτη εργασία παραμένει μια βασική πρόκληση για την προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης. Η αντιμετώπισή της απαιτεί μεταρρυθμίσεις σε δύσκολους κανόνες της αγοράς εργασίας και προϊόντων, μεταξύ αυτών και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, οι οποίες παραμένουν υψηλές. Η μεταφορά των εργαζομένων αυτών στη νόμιμη, δηλωμένη εργασία θα τους προσφέρει καλύτερες προοπτικές για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την παραγωγικότητά τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχει καλύτερη κοινωνική προστασία”.

Αυτό που ξεχωρίζει όμως στην έκθεση είναι η προεξόφληση που κάνει ο ΟΟΣΑ για την μείωση του αφορολόγητου. Στο κεφάλαιο “Μεταρρυθμίσεις προκειμένου το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο φιλικό στην ανάπτυξη” αναφέρεται ότι “η Ελλάδα βελτίωσε τη φορολογική συμμόρφωση και μείωσε το όριο του αφορολογήτου στα προσωπικά εισοδήματα κατά ένα τρίτο, με εφαρμογή από το 2019“. Αυτή η διατύπωση έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία με τους θεσμούς και μεταφέρει την μείωση του αφορολόγητου κατά ένα χρόνο νωρίτερα. 

Σύμφωνα επίσης με τον ΟΟΣΑ, προτείνεται η μείωση των εισφορών και των φόρων που βαραίνουν τις αποδοχές των χαμηλόμισθων εργαζόμενων, επισημαίνοντας ότι διαφορά ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές αποδοχές των χαμηλόμισθων Ελλήνων παραμένει υψηλή, γεγονός που ωθεί εργαζόμενους στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού, το 2016 το χάσμα ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στις χώρες – μέλη του συνολικά, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για συνέχιση της επιβράδυνσης που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη διετία. «Με βάση την επισκόπηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν αναφορικά με τις προτεραιότητες διαρθρωτικών πολιτικών σε αυτή την έκθεση Going for Growth, υπάρχουν λίγες ενδείξεις μίας επικείμενης ενίσχυσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων. Αν δείχνει κάτι η έκθεση, αυτό είναι μία περαιτέρω επιβράδυνση το 2017 σε σχέση με τον ήδη περιορισμένο ρυθμό που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια». «Η επάνοδος υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει έναν παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει νέα πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με υψηλότερες πιθανότητες να καρποφορήσουν πιο γρήγορα», προσθέτει η έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ