Οι εξελίξεις για το όνομα της πΓΔΜ από την συνάντηση Κοτζιά-Ζάεφ την Πέμπτη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του στην πΓΔΜ την προσεχή Πέμπτη.

“Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια”, σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι εξής:
– Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
– 
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
– 
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
– 
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η Αθήνα ζητά το όνομα να είναι αμετάφραστο και ενιαίο, δηλαδή μια συνθετική ονομασία, όπως για παράδειγμα:
– Novamakedonija
– 
Severnamakedonija
– 
Gornamakedonija
– 
Vardarskamakedonija
– 
Makedonija-Skopje

Παράλληλα σε ό,τι αφορά το εύρος της χρήσης, το ελληνικό προσχέδιο επιθυμεί τη λύση «erga omnes», δηλαδή ίδια χρήση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στις διμερείς και στις διεθνείς συμφωνίες. 

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως επιθυμεί να έχει επιλυθεί η ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα στη πΓΔΜ καθώς πρόσφατα ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβανόφ αρνήθηκε να υπογράψει νομοσχέδιο που ψήφισε προχθές η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για “κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος” και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του και να υπογράψει το διάταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ