Βrexit με “δόσεις”!

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Μπαρνιέ, η μεταβατική αυτή περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, κάτι που αποτέλεσε πρόταση από την μεριά της ΕΕ, ενώ η Βρετανική πλευρά ήθελε μια μικρή παράταση αυτής της ημερομηνίας. 

Η έξοδος της Βρετανίας είναι προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου 2019, κάτι λιγότερο από τρία χρόνια ύστερα από την ψήφο του βρετανικού λαού με την οποία η Βρετανία ένα χρόνο αργότερα επικαλέστηκε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και την οριστική απόφαση για έξοδο της χώρας από την Ευρώπη των 28. Παρά το γεγονός πως μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα και δεν θα έχει κανένα λόγο και καμία εκπροσώπηση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την συμφωνία θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες κίνησης, προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων. Ταυτόχρονα θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά, με στόχο την ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων της στις νέες συνθήκες. 

Μέσα σε όλες τις διαπραγματεύσεις, τέθηκε και μια δικλείδα ασφαλείας για την Ιρλανδία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα “σκληρό σύνορο” για τη χώρα, η οποία σύμφωνα με τα μέσα της Ιρλανδίας συνίσταται στο ότι, αν δε μπορέσει να βρεθεί μαι εναλλακτική λύση μεταξύ των δύο μερών, βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά θα παραμείνει μέσα στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Στο Λονδίνο δεν βλέπουν με “καλό μάτι” μια τέτοια συμφωνία καθώς θεωρούν πως μαι τέτοια δικλείδα στην ουσία αποδυναμώνει την κυριαρχία της Βρετανίας στην βόρεια Ιρλανδία και ελπίζει πως το θέμα θα έχει λυθεί νωρίτερα μέσω των διμερών συμφωνιών εμπορίου. Στην ουσία ο διαχωρισμός της Ιρλανδίας από την “τύχη” της Βρετανίας, ενεργοποιεί άτυπο καθεστώς εσωτερικών συνόρων μέσα στην Βρετανία, κάτι που το Λονδίνο θέλει να αποφύγει πάση θυσία. 

Ταυτόχρονα το Λονδίνο φοβάται πως οποιοσδήποτε διαχωρισμός των δύο πλευρών από οικονομικής άποψης, θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς η οποία ενεργοποιήθηκε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 και έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ