Οι νέες αντικειμενικές αξίες βάζουν “φωτιά” στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση έως και 40% στις λαϊκές γειτονιές!

Οι νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπεται να βάλουν φωτιά στην αγορά καθώς όπως όλα δείχνουν θα αλλάξουν τελείως το τοπίο του ΕΝΦΙΑ, φέρνοντας από την μια αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 40% στις λαϊκές συνοικίες, ενώ στα ακριβά προάστια θα υπάρξει μείωση που μπορεί να φτάσει και το 25%. Αντίστοιχα αυξήσεις αναμένονται στην επαρχία, στην οποία οι αντικειμενικές θα φέρουν φόρους επιπέδου Αθηνών.

Οι τιμές ζώνης αναμένεται να εκτοξεύσουν τον ΕΝΦΙΑ, καθώς θα διαμορφωθούν κατ’ ελάχιστο στα 800 με 900 ευρώ,κάτι που οδηγεί σε αυξήσεις από 25% έως 40%. Αυτό σημαίνει πως περιοχές της Αττικής με τιμές ζώνης 600 και 700 όπως είναι η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Νίκαια, θα δουν τις αντικειμενικές και κατά συνέπεια τον ΕΝΦΙΑ να εκτινάσσεται. Όπως υπολογίζεται οι περιοχές της Αττικής που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις νέες αξίες, είναι Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη, Νέα Πέραμος, Φυλή.

Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένονται και στην επαρχία με τις Πάτρα, Λάρισα, Σπάρτη και Ιωάννινα να βλέπουν από την μία την αγορά να πέφτει και από την άλλη την αξία να ανεβάζει τις τιμές ανά ζώνη έως και 40%, κάτι που σημαίνει πως αντίστοιχα θα αυξηθεί και η φορολογία. Αντίστοιχα θα εκτοξευτούν οι τιμές στις έντονα τουριστικές περιοχές και νησιά, ιδιαίτερα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, όπου η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση θα φέρει και ιδιαίτερα αυξημένη φορολογία. 

Αντίστοιχες αυξήσεις θα έρθουν και σε τουριστικές περιοχές της Αθήνας, όπως ο Λαιμός Βουλιαγμένης και η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Το Airbnb αυξάνει τη φορολογία όλων

Στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση και παρουσία του AirBnb ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας βραχυχρόνιας ενοικίασης, η έντονη ζήτηση θα παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και κατά συνέπεια όλη τη φορολογία που συνεπάγεται από αυτή. 

Μοναδικοί ευνοημένοι των νέων αξιών, φαίνεται πως θα είναι οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, όπως Κυψέλη και Πατήσια, ενώ αντίστοιχα μειώσεις θα δουν και οι ιδιοκτήτες σε περιοχές που θεωρούνται ακριβές, αφού η κρίση έφερε πτώση σε ζήτηση και τιμές. Περιοχές όπως Μαρούσι, Ηλιούπολη, Παπάγου, Μελίσσια, Βριλήσσια και Χαλάνδρι αναμένεται να δουν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν και το 15% 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ