Η Ρωσία θα απαντήσει με απελάσεις Βρετανών διπλωματών ενώ τα βάζει και με τις ΗΠΑ

Μετά την κίνηση της Τερέζα Μέι να απελάσει χθες 23 Ρώσους διπλωμάτες η οποία αύξησε την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τις μαζικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, όλοι ανέμεναν την απάντηση της Ρωσίας. 

Η Μόσχα μέχρι τώρα ακολουθεί σχετικά αμυντική γραμμή, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα και ζητώντας από την Βρετανία να της στείλει δείγματα από τα ευρήματα της επίθεσης στον Σκριπάλ για να τα εξετάσει με τη σειρά της. Όμως η απέλαση των διπλωματών και η απειλούμενη διακοπή των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ώθησαν τη Μόσχα στο επόμενο βήμα και ξεκινάει την επιβολή αντίμετρων προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα απελάσει με τη σειρά της βρετανούς διπλωμάτες. “Φυσικά και θα το κάνουμε” απάντησε ο Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το Καζακστάν στο οποίο βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Βρετανό υπουργό Αμύνης Γκάβιν Ουίλιαμσον για τις δηλώσεις του. “Είναι ανάγωγος” απάντησε ο Λαβρόφ απαντώντας στις δηλώσεις του Ουίλιαμσον πως “Η Ρωσία θα πρέπει να το βουλώσει και να φύγει μακρυά”. 

 Λαβρόφ εκτίμησε ότι η άρνηση της Βρετανίας να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης για την εξάλειψη των χημικών όπλων, ενώ κατήγγειλε και την άρνηση του Λονδίνου να παράσχει πληροφορίες στη Μόσχα σχετικά με την κόρη του Σκριπάλ, Γιούλια, αν και είναι Ρωσίδα πολίτης και οι βρετανικές αρχές έχουν υποχρέωση να το κάνουν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Λονδίνο αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Στο στόχαστρο όμως της Ρωσίας μπαίνουν και οι ΗΠΑ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας να δηλώνει πως η Μόσχα θα “απαντήσει” στις αμερικανικές κυρώσεις και διεύρυνση της “μαύρης Λίστας” Αμερικανών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και επιπλέον μέτρα. Η Ρωσία θέλει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, όμως θα εξετάσει τις Αμερικανικές αντιδράσεις και κινήσεις και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι ΗΠΑ  “παίζουν με τη φωτιά”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ