Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα που καίνε την κυβέρνηση

 

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την τέταρτη αξιολόγηση, τόσο πιεστικές θα είναι οι απαιτήσεις των πιστωτών και εταίρων, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να δώσουν το πολύ σημαντικό “πράσινο φως” που θέλει η Αθήνα για να προχωρήσει στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο.

Από τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μέχρι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, μερικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα άλλα, ενώ υπάρχουν και μερικά που τα χρονικά περιθώρια για την εκπλήρωση τους είναι τόσο στενά που αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. 

Αν και το σύνολο των προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να έχουν υλοποιηθεί πλήρως με νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις έως τις 21 Ιουνίου, υπάρχουν κάποια που ακόμα και αν τα επιτελεία του υπουργείου δουλεύουν νυχθημερών οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και δεν δέχονται καμία καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Αν και μερικά από τα 88 προαπαιτούμενα μπορεί να είναι “σχεδόν έτοιμα” στις αρχές Μαΐου, θέματα όπως το project του Ελληνικού και οι άδεια καζίνο, δεν δέχονται καμία καθυστέρηση. Αν υπολογίσουμε τους χρόνους ολοκλήρωσης και ανάληψης αποφάσεων που χαρακτηρίζει το Ελληνικό δημόσιο, είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε πολλές υπηρεσίες να χάνουν τον ύπνο τους τους ερχόμενους μήνες. Άλλο ένα από τα “Καυτά” προαπαιτούμενα είναι αυτό της υπεραξιολόγησης για τα μέτρα και για τα αντίμετρα. Δηλαδή για την πίεση του Ταμείου περί μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 (μαζί με τη μείωση των συντάξεων) και μάλιστα χωρίς να εφαρμοστούν ταυτόχρονα τα αντίμετρα (όχι μόνο τα κοινωνικά και τα επενδυτικά αλλά και τα φορολογικά του 2020, δηλαδή η μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων και της εισφοράς αλληλεγγύης).

Μέσα σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου,καθώς και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες έχουν αφήσει πολλές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν. Λόγω της δυσκολίας εκπλήρωσης αυτών των μέτρων κι επειδή εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες οι οποίες εκ των πραγμάτων μπορεί να χρειαστούν έως και μήνες προκειμένου να γνωμοδοτήσουν οριστικά, από την κυβέρνηση θεωρούν πως μπορούν να πάρουν άτυπες παρατάσεις στο χρόνο, φτάνει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών να τηρείται απαρέγκλιτα. 

Αυτό όμως που δεν μπορεί να πάρει καμία καθυστέρηση είναι το θέμα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο ήδη τρέχει, αν και οι πραγματογνώμονες ζήτησαν παράταση για την ολοκλήρωση του έργου τους. Οι νέες αντικειμενικές αξίες σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της διαπραγμάτευσης της τέταρτης αξιολόγησης και αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018, άρα και βασικό εργαλείο για τα μέτρα και τα αντίμετρα στα οποία στηρίζονται κυβέρνηση και δανειστές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ