Η Τερέζα Μέι απελαύνει 23 Ρώσους πράκτορες και σταματάει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα

 Βρετανία διέταξε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών που πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με  κατασκοπεία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο πρώτο κύμα μέτρων κατά της Μόσχας μετά την επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα.

Η Βρετανία είχε δώσει προθεσμία στην Ρωσία μέχρι χθες το βράδυ να απαντήσει το πώς μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί ένας νευροτοξικός παράγοντας στρατιωτικού τύπου της σοβιετικής εποχής στην επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη βρετανική επικράτεια, όμως η Ρωσία δεν ενοχλήθηκε καν να απαντήσει στις Βρετανικές ερωτήσεις. 

Η Τ. Μέι, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, περιέγραψε επίσης μια σειρά από άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με Ρώσους αξιωματούχους και την ανάκληση προγραμματισμένης επίσκεψης στη Βρετανία από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε την χρήση Ρωσικού αερίου στην επίθεση εναντίον του διπλού πράκτορα αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των Ρώσων που απελάθηκαν, πέρα από το θεωρούνταν “αδήλωτοι αξιωματικοί πληροφοριών“, ενώ την χαρακτήρισε σαν την μεγαλύτερη απέλαση Ρώσων διπλωματών από την λήξη του ψυχρού πολέμου τη δεκαετία του 1970.

Το Βερολίνο τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Βρετανίας, ενώ αντίστοιχη στάση κράτησαν και οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε επίσης επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ενημέρωση των μελών σχετικά με την επίθεση στον Ρώσο αξιωματούχο. Η Ρωσία ως μέλος των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου προβάλει βέτο σε κάθε δυνατή προσπάθεια του ΟΗΕ. 

“Δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να σπάσουμε τον διάλογο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά μετά από αυτή την τρομακτική πράξη εναντίον της χώρας μας αυτή η σχέση δεν μπορεί να είναι η ίδια” δήλωσε η Τ. Μέι στο κοινοβούλιο της χώρας. 

Βρετανοί πολιτικοί και σχολιαστές δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια σειρά διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων – από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής ολιγαρχίας στο Λονδίνο, μέχρι την εκδίωξη του προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσίας. 

Η Τ. Μέι θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμα και το ΝΑΤΟ, να συμμετάσχει σε μια απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως «απερίσκεπτη» και «αδιάκριτη» επίθεση, η οποία όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των δύο κύριων θυμάτων της, τον πρώην ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σπρίπαλ , 66 ετών, και της κόρης του, Γιούλια, 33 ετών, αλλά επίσης εξέθεσε και άλλους σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού που παραμένει νοσηλευόμενος.

Απαντώντας στις Βρετανικές κατηγορίες, η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως “Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνεται στο εθνικό μας κοινοβούλιο λέγοντας “σας δίνω 24 ώρες”, τι είδους συνομιλία είναι αυτή κατ’ αρχήν;” ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Μπόρις Τζόνσον “Όταν το υπουργείο Εξωτερικών μιας χώρας διοικείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με εξωτερική πολιτική, οι οποίοι έχτισαν την σταδιοδρομία τους γύρω από τον λαϊκισμό, δεν έχουν καμία ιδέα ούτε για την απαγόρευση πυρηνικών και βιοχημικών όπλων, για αυτούς είναι φυσιολογικό να βγαίνουν και να εκφοβίζουν”.

Από τη μεριά της επίσης η Ρωσία και μέσω του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, θεωρεί πως η δηλητηρίαση του Σκριπάλ, δεν είναι πρόβλημα της Ρωσίας, ενώ δήλωσε πως η Μόσχα δεν αποδέχεται τις κατηγορίες του Λονδίνου και ελπίζει πως η Δύση θα συνέλθει και θα συνεργαστεί με την Ρωσία για μια από κοινού έρευνα για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ. 

Σχετικά με πιθανές βρετανικές ενέργειες κατά της Ρωσίας σήμερα, ο Πέσκοφ δήλωσε ότι “κάθε παράνομη δράση εναντίον οποιωνδήποτε ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα οδηγήσει φυσικά σε αμοιβαία μέτρα που υποστηρίζουν την αρχή της αμοιβαιότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ