Eurogroup: Εκταμίευση δόσης και στο βάθος χρέος

Μετά τα μέσα Μαρτίου προέβλεψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο πως θα εκταμιευθεί η δόσης προς την Ελλάδα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. του ESM θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η συνολική δόση είναι 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί”, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ επεσήμανε ότι

“Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι προθεσμίες είναι σφικτές και ο στόχος μας είναι όλα να έχουν τελειώσει έως τις 21 Ιουνίου”.

Σχετικά με την πορεία των εργασιών για το χρέος, ο Μ. Σεντένο δήλωσε πως σημειώνεται πρόοδος. “Η εργασία για τον μηχανισμό στο χρέος πάει καλά”, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι “στόχος είναι η αναδιάταξη του προφίλ των δανείων του EFSF για την προσαρμογή μελλοντικών αποπληρωμών με τις επιδόσεις της οικονομίας ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.”

Συνεχίζοντας ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε νωρίτερα, επαινώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Μ. Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή». Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε, πάντως, ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα .

Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή.

“Στόχος είναι η Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα στην καρδία της Ευρωζώνης και αυτή η επώδυνη ιστορία να αποτελέσει παρελθόν”, πρόσθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ