Εγκρίνει τη δόση σήμερα το Eurogroup

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αφού σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει και τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. 

Να θυμίσουμε πως τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που είχαν μείνει ανολοκλήρωτα από την τρίτη αξιολόγηση ήταν η θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το project του Ελληνικού καθώς και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν πως έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος. 

Παράλληλα με την έκθεση για την πορεία των προαπαιτούμενων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, ο ESM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την μέχρι στιγμής πορεία της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και δυσκολότερη για τη χώρα. Αν και η επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 στα 6,5 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας πως τα συνολικά έσοδα της χώρας θα διαμορφωθούν σε 88,5 δισ. ευρώ και οι συνολικές δαπάνες σε 82,1 δισ. ευρώ, ωστόσο αναφέρει πως το δημοσιονομικό αυτό σενάριο υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες, καθώς βασίζεται στην υπόθεση της πλήρους εκτέλεσης των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, τα οποία στο παρελθόν ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, ιδίως όσον αφορά στις επενδυτικές δαπάνες.Σύμφωνα με αυτές τις αβεβαιότητες το ΔΝΤ δείχνει να θέλει να “τραβήξει” αυτή η αξιολόγηση πιο πολύ από όλες τις προηγούμενες, προκειμένου να έχει στην διάθεση του όλα τα στατιστικά στοιχεία που απαιτούνται για να αποφασίσει την λήψη ή όχι πρόσθετων μέτρων για το 2019.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφέρει πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το 2019, χωρίς την χρήση πρόσθετων μέτρων. Από την άλλη μεριά, τόσο η κυβέρνηση όσοι και η Ευρώπη υποστηρίζουν πως σύμφωνα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας την τελευταία τριετία, το πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, κάτι που θα πρέπει όμως να αποδείξουν προκειμένου να συμφωνήσει και το ΔΝΤ. 

Αυτό προσθέτει επιπλέον χρόνο στις έτσι κι αλλιώς χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς αναμένεται πως ακόμα και αν όλα προχωρήσουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, πολύ δύσκολα θα προλάβει η Αθήνα να έχει ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα και θα υπάρξει πρόσθετη καθυστέρηση μετά το τέλος Ιουνίου σε ότι αφορά τις αποφάσεις για τα νέα μέτρα άλλα και το φλέγον θέμα της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από την ελάφρυνση του χρέους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ